"Всичко е в ръцете на президента" - тези думи използва пред журналисти депутатът Ивайло Вълчев, коментирайки предстоящото връчване на мандатите, след като партията му "Има такъв народ" закри втория кръг от консултациите при държавния глава. 

Вчера Румен Радев прие ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, а днес - "Възраждане", "БСП за България" и ИТН, за да разбере нужно ли е още време на преговорите между първите две сили в парламента и готови ли са останалите да подкрепят или предложат правителство. И ако в понеделник от (не)коалицията чухме послания за конструктивни преговори, то гласовете на опозицията днес също бяха еднопосочни - за предсрочни избори. 

Президентът Румен Радев зададе на всички опозиционни партии, представени в 49-ото Народно събрание, въпроса дали са готови с формула за реализация на трети мандат. Изненади в отговорите им нямаше, като и "Възраждане", и БСП, и "Има такъв народ" повториха тези, изразени и в предишните дни. 

От "Възраждане" припомниха, че "винаги са били готови с вариант за управление на страната" и настояха за предсрочни избори.

"Това политическо статукво, този политически модел - олигархично-посланически, не просто е вреден за държавата, той я убива, затова изборите са наложителни", категоричен бе Костадин Костадинов. Изход от кризата той вижда в тотална промяна на модела, а очакването за една и съща конфигурация на евентуални избори окачестви като абсурдно:

"Ако така разсъждаваме, направо да отложим изборите, защото какъв е смисълът след като решението е едно и също. Дайте да развъртим изборите на томбола".

Костадинов не спести и критиките си към президента, като го обвини, че има вина за ситуацията в страната. "Вие имате вина, защото миналата година беше погазен тежко най-големият порив на българите, беше погазена Конституцията. Конституционният съд също погази Конституцията за референдума, а вие трябваше да застанете в защита на българския народ", обърна се към Радев лидерът на "Възраждане".

Държавният глава не му остана длъжен, като увери, че се ръководи "единствено и само от Конституцията" и призова за по-умерен тон. "Без решение на НС не мога да подпиша указ за провеждане на референдум. Крайно време е на тези спекулации да бъде сложен край", обърна се Румен Радев към Костадинов.

Това обаче лидерът на "Възраждане" не определя като напрежение между партията му и президента, а като израз на онова, "което мислят стотици хиляди български граждани - че трябва да бъде свикан референдум, което не се случи". "Спорихме главно за референдума, за другите неща беше съгласен с нас. Не сме говорили за трети мандат", посочи Костадинов пред журналисти след консултациите.

Той заяви още, че "успешната ротация значи неуспешно развитие за България" и завърши с това, че в сегашния си вариант българското правителство представлява заплаха за националната сигурност. 

Снимка: БТА

Пред президента и от БСП бяха твърди в убеждението си, че "това правителство и мнозинство са вредни за държавата и агонията може да бъде прекратена само с предсрочни избори". 

Лидерката на социалистите изброи, че правителството е "създадено порочно", че вместо вместо да се бори с мафията е избрало мафията и задкулисието, че корупцията се записва със закони, а заявените приоритети не са изпълнени. По думите ѝ Шенген по въздух и вода е "унизително за държавата, еврозоната се отдалечава като възможност, Планът за устойчивост не е ревизиран, а инфлацията не е намалена. 

Според Корнелия Нинова правителството е "пренесло властта в парламента, но е убило парламентаризма" и заяви, че ако това продължи още 9 месеца, това означава още по-голяма несигурност и нестабилност. 

"Единствената им цел е да разпределят регулаторите, да овладеят съдебната система, но това гарантира на България несигурност и нестабилност. И мафията и задкулисието да вземат най-големите постове и да бъдат официализирани".

След консултациите Нинова уточни, че с Радев са говорили за възможности в рамките на този парламент, с други мандати и друго мнозинство. "Ние в такъв вариант няма да участваме. Това мнозинство е изчерпано", категорична бе тя пред журналисти и повтори, че предсрочните парламентарни избори са неизбежни и ако има такива, не само че "БСП за България" ще участват, но и ще влезе в парламента: 

"Отиваме на предсрочни избори, защото не могат да се разберат как да си поделят държавата. Наблюдавахме вчера консултациите - разбрахме, че ГЕРБ искат повече време и не видяхме увереност в ПП-ДБ да са се разбрали". 

Снимка: БТА

И за ИТН "зачеването на това управление е било порочно", затова също поискаха предсрочни избори. Според председателя на ПГ Тошко Йорданов, "в този парламент няма никакъв смисъл и е най-добре да се отиде на предсрочни избори". Парламентът е изчерпан още от съставянето на правителството, коментира още Йорданов:

"Между две политически формации с подкрепата на трета, които излъгаха избирателите си. Самото зачеване на това управление беше порочно".

Да се следят преговорите между сегашните "несглобкаджийски партньори" според него е трудно, защото те се провеждат зад затворени врати. "Това не са открити и честни преговори, а някакъв задкулисен пазарлък на тема постове, пари и регулатори. Няма закон, който да не е променен четири или пет пъти, критикува управляващите Йорданов и определи като вредни промените в Конституцията. "Част от тях бяха направени само заради Вас. Те не разсъждават за стойността на президентската институция, а разсъждават с хора - къде е мой човек и къде не е", обърна се той към Радев. 

И обясни каква алтернатива вижда: 

"България трябва да се управлява от експертно правителство с широка парламентарна подкрепа и всяка партия да носи отговорността за експертите, които е излъчила. Но не и в този парламент. Ако не се сглобят наново, е най-добре да се мине през избори, хората да пренаредят тежестта на партиите. Тогава може да се търси управленска формула."

Снимка: БТА

С представителите на ИТН приключиха и политическите консултации на президента Румен Радев с парламентарно представените партии. Сега предстои държавният глава да връчи първи проучвателен мандат за съставяне на правителство. По правило, той трябва да започне от най-голямата, след това - с втората по представителност в парламента, а при кого да отиде евентуален трети мандат е по негова преценка. 

И след днес обаче остава въпросителната дали денят е бил достатъчен като допълнителен времеви бонус, за да се договорят първите две парламентарни групи за подписването на общ документ и за състава на правителството, в случай, че още утре президентът връчи мандата на Мария Габриел. Номинираната за премиер от ГЕРБ досегашен вицепремиер трябва да получи папката от държавния глава и в седемдневен срок да я върне със списък на министрите или пък празна.

До този момент Румен Радев не е казал публично кога възнамерява да пристъпи към връчване на първия мандат. Той очакваше да получи яснота по време на вчерашните консултации с ГЕРБ, но от партията единствено обявиха, че им трябва още време. Дали това означава, че президентът е склонен да изчака още няколко дни, за да могат да довършат разговорите си с ПП-ДБ, предстои да разберем.