"Има такъв народ" бяха третата опозиционна формация и последната парламентарна група, с която президентът сложи точка на консултациите с политическите сили от 49-ото Народно събрание.

Снимки от консултациите с ИТН ВИЖТЕ ТУК >>>

Румен Радев също отбеляза, че с ИТН приключва цикълът от консултации, като каза, че са "най-малката партия като брой, но не и като качество". Виждате ли нова политическа конфигурация, в рамките на този парламент, която да даде устойчиво управление, попита ги президентът Тошко Йорданов, Ивайло Вълчев и Станислав Балабанов. Държавният глава попита и: 

"Вие сте почти всеки ден в българския парламент. Как виждате остатъчния политически ресурс в 49-ото Народно събрание, достатъчен ли за съставяне на ново управление, как виждате да се случи. Имате ли формула, която да предложите". 

На въпроса отговори председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов. "В този парламент, според нас, няма никакъв смисъл и най-добре е да се отиде на предсрочни избори", категоричен бе той. И добави:

"Да следим преговорите между сегашните несглобкаджийски партньори е силно казано, защото те се провеждат зад някакви затворени врати, журналистите са долу на жълтите павета. Така че ние няма как и да ги следим. Това не са открити и честни преговори, както се заявява от "Продължаваме промяната". Това е някакъв задкулисен пазарлък на тема постове, пари и регулатори, което е отвратително, защото регулаторите би трябвало да бъдат независими.

Когато две политически сили си ги разделят, това директно означава, че те са подчинени на тези политически сили, и хората, които бъдат сложени там, ще вардят политиците, които са ги избрали. Така че, следим гнусотията, която се случва, не следим самите преговори, тъй като ние така или иначе не сме в тях".

Според Йорданов този парламент е бил изчерпан в момента на съставянето на правителство между две политически формации с подкрепа на трета, "които излъгаха избирателите си".

Самото зачеване на това управление беше порочно и още тогава парламентът изчерпа съдържанието си, смята депутатът от ИТН. По думите му резултатът сме видели девет месеца по-късно - няма закон, който да не е променен четири или пет пъти, едни "изключително вредни промени в Конституцията".

Снимка: БТА

"Част от промените бяха направени просто защото сте Вие. Те не разсъждават за стойността на президентската институция, а разсъждават с хора - къде е мой човек, къде не е", каза още Йорданов. Според него това е доста късогледо, защото в един момент "политическата въртележка" се сменя и тогава хора, приели мракобесни закони, могат да получат същото от собствените си закони. Но за това трябва някаква политическа мисъл, която липсва, добави Йорданов, цитиран от БТА. 

В този парламент, според нас, няма никакъв смисъл и най-добре е да се отиде на предсрочни избори. Ние имаме представа как би трябвало да се управлява България, отбеляза Йорданов. Той добави, че са заявявали, че за тях правилният подход е експертно правителство с широка парламентарна подкрепа.

"И партиите си носят отговорността за експертите, които са представили, като това експертно правителство наистина трябва да има програма по сектори и разписана, включително като стъпки във времето. А не общи приказки - ще се борим с корупцията, ще правим съдебна реформа, не знаейки как".  

Но тази формула би могла да се реализира в един следващ парламент, смята председателят на ПГ на ИТН. Според него трябва да минем през избори, защото най-малкото политическите партии, които в момента са в парламента, ще имат друга тежест. "ПП-ДБ няма да имат толкова представители в парламента, ние ще имаме повече, други политически партии също. Така тежестта на самите партии ще е различна и ако има разум в партиите, може да се върви в тази посока", смята той.

Снимка: БТА

След като закритата част от консултациите при президента приключи, Йорданов повтори казаното вътре и пред журналистите пред сградата на "Дондуков" 2. Попитан за бъдещето на държавата, ако "сглобката се сглоби отново", Йорданов изброи: повишаване цените на тока, на горивата, партийно овладяване на независимите регулатори. "И след това, когато се разпаднат, ще трябва да оправяме една изключително затънала държава, която и в момента е затънала", смята Йорданов.

Според него Асен Василев лъже за финансите. По думите на Тошко Йорданов независимо какво казва финансовото министерство, или Денков за мигрантите, това са истини, които виждат всички български граждани.

За консултациите пък Ивайло Вълчев уточни, че двете страни са били заинтересовани да чуят анализа на другата страна за това какво се случва в момента в политическия живот, какви са отраженията на това какво се случва в страната, какви са отраженията за България извън границата на страната, как евентуално гледа Европа на това, което се случва.

Той добави, че са имали възможност да обсъдят доста теми и са си говорили за много възможности за процедурата за даване на мандати. Всичко е в ръцете на президента, в ръцете на тези, от които чакаме да дадат отговор, каза още Вълчев.

Снимка: БТА

И през уикенда Йорданов лансира тезата за експертно правителство, излъчено с широка парламентарна подкрепа, което същност е промяна в позицията им за избори сега и веднага. Лидерът на ПГ на ИТН призна, че най-близо до тях са ГЕРБ и ДПС, но по патриотичната тема пък са си близки с "Възраждане" и БСП, стана ясно от негово интервю по Нова телевизия.

Все пак прогнозата на ИТН и преди днешната среща с президента е, че ротация ще има, тъй като ПП-ДБ ще приемат всички искания на ГЕРБ, за да няма избори. Същата теза изрази по-рано днес на консултациите и лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. Единствено лидерката на БСП Корнелия Нинова настоява, че ротацията ще пропадне, тъй като, по думите ѝ, ПП-ДБ не излъчвали увереност, че преговорите вървят добре, а пък от ГЕРБ поискали още време.

Така въпросителната остава - дали днешният ден е бил достатъчен като допълнителен времеви бонус, за да се договорят първите две парламентарни групи за подписването на общ документ и за състава на правителството, ако още утре президентът връчи мандата на Мария Габриел.

Снимка: БТА

Номинираната за премиер от ГЕРБ досегашен вицепремиер трябва да получи папката от държавния глава и в седемдневен срок да я върне със списък на министрите или пък празна.

До този момент Румен Радев не е казал публично кога възнамерява да пристъпи към връчване на първия мандат. Той очакваше да получи яснота по време на вчерашните консултации с ГЕРБ, но от партията единствено обявиха, че им трябва още време. Това може и да означава, че Радев е склонен да изчака още няколко дни, за да могат да двършат разговорите си с ПП-ДБ.