Президентът Румен Радев откри с ГЕРБ-СДС серията консултации, която процедура предшества връчването на мандат за съставяне на правителство. На място отидоха Мария Габриел, Теменужка Петкова, Деница Сачева и Рая Назарян, които бяха излъчени от лидера Бойко Борисов като преговарящ екип по споразумението за управление с ПП-ДБ. Самият Борисов отсъстваше. Въпреки че държавният глава поиска да знае повече за хода на преговорите, в откритата част от консултациите тяхната посока не стана ясна. След като излезе от сградата на "Дондуков" 2 Габриел разкри само, че преговорите между некоалиционните партньори продължават и са в конструктивен тон. 

Снимки от консултациите ВИЖТЕ ТУК >>> 

След като представителите на ГЕРБ-СДС се явиха при президента без лидера си, Радев започна с критика, че преговорите с ПП-ДБ не са се случили доста по-рано, предвид че отдавна е известна датата на ротацията: 

"Неслучайно започвам консултациите именно с вас като най-многочислена сила в българския парламент и като пръв мандатоносител, който носи непосредствена отговорност за събитията, които предстоят. Публичната комуникация между партиите сякаш съживи призрака на предсрочните парламентарни избори, въпреки че промените в Министерския съвет бяха предварително планирани в първите девет месеца". 

Президентът посочи още, че разговори по същество не е имало и "въпреки наличието на силно спояващи фактори вътре в коалицията и въпреки внушителната парламентарна подкрепа за управлението", която често надминавала дори и 2/3 от народните представители. И добави: 

"Но конституционният законодател е предвидил настоящите консултации именно да се подпомогне процеса за съставяне на правителство, за да се изяснят важни въпроси преди да пристъпим към връчването на първия проучвателен мандат, за да станат ясни първоначалните позиции и какъв в крайна сметка би бил крайният резултат за страната".  

Снимка: БТА

Радев попита представителите на ГЕРБ дали са готови за съставяне на кабинет, имат ли нужда от още време преди връчването на мандата, както и имат ли други опции в случай на провал на преговорите с ПП-ДБ, като например дали биха търсили друго мнозинство. 

Вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел обаче не даде конкретика: 

"За нас това, което е важно, е да не губим от поглед интереса на страната, на България. Ние имаме нужда от стабилност и спокойствие, но то трябва да е на принципна основа. То трябва да стъпва на фундаментални принципи и ценности и заради това за нас е важен днешният разговор да споделим с вас как протичат тези разговори. Още веднъж ясно заявявайки, за нас като ГЕРБ-СДС е изключително важно диалогът да позволи да се откроят общите неща, но и много ясно да се постигне съгласие за това как се преодоляват различията, където ги има. Когато има съгласие да се върви в обща посока, тя да стъпва на принципи и на много ясна споделена отговорност". 

Тя подчерта, че е важно да не се губи от поглед интересът на страната. Малко повече за хода на разговорите Габриел разкри след закритата част от консултациите при президента. Пред журналисти тя не коментира червени линии, но уточни: 

"Преговорите продължават, имаме общи точки. Разговорите са конструктивни. Разбира се, имаме и различия и точно затова ни трябват преговорите, за да може преодоляването на различията и шансовете, които си даваме, за да преодолеем тези различия, да са на много стабилна основа. За нас тази основа са принципите за прозрачност, да има споделена отговорност, да има много ясен механизъм за вземане на решения. Имаме нужда от още малко време. Благодарна съм за конструктивния тон, в който през последните два дни преговорите протекоха". 

Теменужка Петкова пък говори не за преговорите или за консултациите пред президента, а за предложените радикални мерки за справяне с кризата на сигурността, свързана с мигрантите, от председателя на ГЕРБ Бойко Борисов и съпредседателя на ДПС Делян Пеевски (може да видите предложението тук).

Снимка: БТА

Консултациите с ГЕРБ-СДС се случиха след двудневни интензивни преговори с некоалиционните им партньори ПП-ДБ, резултатът от които обаче остава неизвестен. От двете партии умишлено запазват мълчание. Единственото, което коментира пред медиите един от членовете на преговарящия екип на ГЕРБ - Деница Сачева, до днес бе, че "разговорите са конструктивни". 

От успеха на преговорите зависи дали ще се запази ротационният принцип на управление на страната, като на премиерското място седне Мария Габриел. Разпределението на министерски кресла и регулатори обаче се превърнаха в ябълка на раздора много преди днешните консултации, както и полагането на подписи под документ за съвместно управление.  

Освен с ГЕРБ-СДС днес президентът Румен Радев ще се срещне и с представители на парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България" от 11:30 ч.. От 14:00 ч. на Дондуков 2 ще отидат представители на парламентарната група на "Движение за права и свободи".

Утре (12 март - вторник) държавният глава ще се срещне с представители на парламентарната група на "Възраждане" от 9:30 ч., на "БСП за България" - от 11:30 часа, и на "Има такъв народ" - от 14:00 часа.

Снимка: БТА