Вицепрездеинтът Илияна Йотова намира за "грубо нарушение на духа на Конституцията" това, че президентската институция е "поставена пред свършен факт" във връзка с временно управляващия посолството ни в Киев Николай Ненчев. 

Вчера председателят на Атлантическия клуб в България Соломон Паси, в рамките на конференцията "75 години НАТО", обяви, че бившият министър на отбраната е одобрен за нов дипломатически български представител за Украйна. От началото на 2022 г. страната ни няма титуляр на позицията, след като посланик Костадин Коджабашев беше изтеглен заради войната на Русия в Украйна. 

Вицепрезидентът Йотова благодари на Соломон Паси, "че информира българската общественост за това назначение в свое телевизионно интервю". 

"Очевидно идеята е била всички ние да бъдем поставени пред свършен факт, защото разбирам, че това назначение до дни трябва да стане реалност. Грубо нарушение на духа на Конституцията и нейния чл. 98, в който ясно са разписани правомощията на президента да назначава ръководителите на нашите дипломатически мисии по предложение на Министерския съвет", отбеляза Йотова пред журналисти след като присъства на възпоменателното поклонение по повод 82-годишнината от разстрела на Никола Вапцаров. Събитието се състоя на Мемориала "Гарнизонно стрелбище" в София. Снимки ВИЖТЕ ТУК >>>

Според Йотова най-важният въпрос е "как е възможно в ситуация на война в Украйна да назначаваме временно управляващ българското посолство, което по всички дипломатически критерии означава снижаване на нивото на представителност".

По-рано и президентът Румен Радев коментира темата в своя позиция, в която казва, че по време на правителството "Денков-Габриел" настойчиво му било предлагано да назначи за български посланик в Украйна Николай Ненчев, но държавният глава отказал категорично. Според него въпросният кандидат "не притежава необходимите професионални качества и подготовка за този важен пост". 

Снимка: БТА

В публикация във Facebook Димитър Стоянов, секретар по отбраната на президента, коментира, че "набеденият от премъдрите конституционни реформи за служебен министър-председател със сигурност ще остане в историята със съвместяване и на поста външен министър", както и с направените от него назначения". За Николай Ненчев Стоянов казва: 

"За Ненчев може да си спомним само, че остана в историята на МО с нестандартни решения, като назначаването на актриса за шеф на кабинета му; пръскането на милиони държавни пари за адвокатски хонорари за не особено успешни арбитражи; безумия около поддръжката на изтребителите МиГ-29 и тн., и тн. Едва ли някой си спомня с добро 26-те месеца, които бе начело на отбраната ни.

А преди Борисов да го остави да твори в МО, Ненчев бе най-известен с физическите сблъсъци, след които стана шеф на БЗНС, със синекурната позиция на "шеф на кабинета" на вицепрезидента Тодор Кавалджиев и разбира се, с 0,29% гласове на президентските избори през 2011 г, както и 0,22% като независим кандидат за евродепутат през 2019 г.

Димитър Стоянов коментира още, че "евроатлантическо" издание определило Ненчев като "изявен евроатлантик и демократ, приятел на украинския народ, противник на руската агресия срещу Украйна и борец за прекъсване на всяко руско влияние у нас." В тази връзка съветникът на президента пита дали Ненчев говори английски свободно, или под "прекъсване на всяко руско влияние у нас се разбира, че говори само... руски". 

Самият служебен премиер Димитър Главчев посочи, че е спазил законовата процедура и че "няма чак толкова много желаещи да отидат там за посланици". 

Снимка: БТА

Извън разразилата се дискусия по отношение на назначаването на временно управляващ посолството ни в Киев, вицепрезидентът Илияна Йотова коментира и другата актуална тема - очакванията за третия мандат, за който все още не е ясно при коя партия ще отиде. 

"Сигурно съм последният оптимист, че ще има правителство с третия мандат. Надявам се така, както Конституцията е предвидила - дълъг период от време по решение на партията или парламентарната група, която ще го получи, да има разговори и да има правителство с третия мандат. Надявам се това да стане. (...) Президентът ще спази Конституцията и в отредения 7-дневен срок той ще връчи този мандат", заяви тя пред журналисти.