Вотът на недоверие на правителството не мина. Това бе очаквано, тъй като бе нужно той да бъде подкрепен от 121 народни представители, с които опозицията не разполага.  "За" вота гласуваха 102-ма народни представители, "Против"- 124, въздържаха се 11. В пленарна зала гласуваха общо 237 народни представители.

За" гласуваха депутатите от БСП и ДПС. Вотът беше отхвърлен с мнозинството на гласовете от ГЕРБ и "Обединени патриоти". От "Воля" пък се въздържаха при гласуването. Срещу оставката на правителството бяха ГЕРБ - 94,"Обединени патриоти" - 21, един от "ВОЛЯ-Българските родолюбци" и осем независими депутати. Вота подкрепиха 77 народни представители от БСП, 24 от ДПС, и един независим. Въздържаха се единадесет депутати от "ВОЛЯ-българските родолюбци".

Веднага след гласуването народните представители от БСП се развикаха "Оставка" и демонстративно напуснаха пленарна зала. 

Това бе петия вот на недоверие към кабинета "Борисов 3". 

Вносители на предложението за вот са БСП, а темата е "Корупция".

Снимка: Булфото

Премиерът Бойко Борисов не бе в зала, тъй като все още пътува от Брюксел към България. 

Сега, според управляващата коалиция, могат да започнат и разговори за персонални промени в Министерския съвет.

Снимка: Булфото

"Гласувах "против" по три основни причини. Първата се нарича - лъжа. Втората се нарича - глупост, третата - се казва омраза. Вие с вашия вот на недоверие излъгахте младите хора, които ходят по улиците на България. Излъгахте, че го правите заради тях. Нищо подобно. Правите го заради вашата неосъществена лидерка", заяви след гласуването депутатът от ГЕРБ Маноил Манев.

"По-мъжки щеше да е управляващите да искат вот на доверие. Те имат подкрепа. Аз съм готов да извадя един депутат още утре, за да покажа, че дори и БСП не са готови да подадат оставки". Това заяви веднага след вота лидерът на партия "Воля" Веселин Марешки. "Няма логика сега да има служебно правителство за 3 месеца, освен ако БСП не искат да влязат във властта през задния вход", допълни той. Според него в сряда или в четвъртък ще се състои коалиционен съвет, на който ще бъдат разгледани промените в кабинета. 

"В основата на това пъклено дело е самоизяждащата се БСП. Формулирайте час по-скоро вашите представи за по-добър живот и ги подложете на обществено обсъждане. Истинската демокрация не се гради с насилие и кръв, а чрез бюлетините, които гражданите ще пуснат в урните", заяви Спас Гърневски.

Валери Жаблянов от БСП призова управляващите да направят "дълбок управленски, политически и социологически анализ" за мотивите на вота и мотивите на протеста, защото след няколко месеца идват избори, а там "обидите към БСП няма да помогнат".

На извънреден брифинг вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че се започва организация за машинно гласуване. Той посочи, че са нужни допълнени текстове в изборния кодекс, които да дадат детайли за това какви машини да се купят и кой ги осигурява. Вицепремиерът каза, че ще има промени в кабинета. Какви - бъдете любезни да изчакате няколко дни, каза още Томислав Дончев.

От ГЕРБ още преди провеждането му бяха убедени че днешният вот няма да мине, а коалиционните им партньори от "Обединени патриоти" очакваха провеждането на съвет относно евентуални промени в състава на кабинета.

Гласуването на вота се провежда успоредно с протест пред сградата на парламента. Исканията на протестиращите остават незабавна оставка на правителството, на главния прокурор, както и предсрочни избори и машинно гласуване.

Протестиращите заявиха категорично, че не са съгласни с с козметични промени в състава на правителството, нито с вариантите, предложени в публичното пространство след заседанието на коалиционния съвет миналата седмица.