Няма как да бъдат основателни мотиви за вот, внесен от БСП и ДПС, след като те бяха 8 г. във властта и ако можеха да предложат и да направят нещо качествено за здравеопазването, досега щяха да го направят, смята зам.-шефът на Синята коалиция Ваньо Шарков, цитиран от "Фокус".

По думите му, когато са в опозиция да се опитват да показват алтернатива на днешното управление, "просто звучи нахално и смешно".

"Когато заделиха 401 млн. лв. при повишението на здравните вноски от 6 на 8% и тези пари отидоха в БНБ, а не влязоха в реално в сектора на здравеопазването, тогава разсъждаваха по един начин. Сега, когато ГЕРБ направиха същото, не са съгласни", даде пример депутатът от СДС.

Той припомни, че от Синята коалиция са поискали не само оставката на здравния министър Анна-Мария Борисова, но и на директора на НЗОК и на председателя на Надзорния съвет на касата.
„Вотът на недоверие е към цялото правителство. В крайна сметка търсенето на някакви политически дивиденти заради предстоящия пленум на БСП и опитът да се дестабилизира сегашното управление, за да отидем на президентски и местни избори с едно служебно правителство, назначено от Първанов, са обречени на неуспех”, коментира депутатът.

Той пак каза, че новият здравен министър Стефан Константинов трябва да поеме няколко ангажимента преди да получи подкрепата на Синята коалиция.

„Един от тях е възстановяването на нормалния ритъм на разплащането в лечебните заведения за болнична помощ и другият е да покаже, че има ясно виждане как Министерството на здравеопазването да работи не като филиал на Министерството на финансите, а да провежда наистина здравна политика и то в защита на пациентите и лекарите, а не на фискалния резерв”, обясни очакванията на сините депутатът.