Това съобщи пред журналисти председателят на комисията Димо Гяуров, цитиран от БТА.

По време на скандала на 17 декември Янев нарече Сидеров "безплоден", а той му отвърна, че е е хомосексуалист. Разпрата се разигра, след участието на лидера на РЗС в телевизионно предаване, в което той нарече предложението на "Атака" за референдум за новините на турски език "малоумна идея". (Виж линка долу)

На заседанието си днес комисията разгледа сигнал на Сидеров срещу Янев за нарушаване на парламентарната етика.

"Следващата седмица, ако имат желание, двамата ще могат писмено или устно да дадат становище по казуса. В зависимост от тях, комисията ще реши как да действа по въпроса", уточни днес Гяуров.

Той обясни, че казусът е сложен, тъй като в правилника за вътрешен ред не се съдържа норма, по която да се подведе тази случка. Гяуров допълни, че комисията може да разшири друга норма, уреждаща поведението на народните представители в пленарната зала, или да се свърже с председателя на парламента, който да действа със санкции.

Все пак той посочи, че се надява да се стигне до по-доброто решение и след като се изясни фактологията, двамата депутати да си стиснат ръцете и да се извинят един на друг. Гяуров дори призна, че е молил Яне Янев и Волен Сидеров да се извинят един на друг.