Убеден съм, че на срещи на работните групи между Република Северна Македония и България, теми на които биха били инфраструктурата, икономиката, културата, образованието, ще може да покажем, че и в изминалия период сме направили сериозни подготовки, оцени специалният представител на правителството на Република Северна Македония за България Владо Бучковски във връзка с предложението на новия български премиер Кирил Петков за ускоряване на двустранната комуникация и сътрудничеството между няколко работни групи, пише вестник "Нова Македония".

"В инфраструктурата сме направили много повече от България", заяви Бучковски и посочи, че е определена динамика, в която най-сетне ще се строи жп линията между двете страни. Това по думите му ще бъде един от най-големите инфраструктурни проекти, който ще струва 650 милиона евро и трябва да бъде завършен през следващите шест години.

"От друга страна е факт, че строим скоростния път Ранковце-Крива паланка. Факт е, че от дълго време, вече две десетилетия ги чакаме да изградят прословутите 12-15 километра и да отворим прословутия граничен пункт Клепало, който да свърже Берово и Струмяни. За културата имаме много да говорим. В частта за икономиката трябва да видим защо не са реализирани проекциите", каза Бучковски, който бе гост на ТВ Сител.

По думите му сега има ново предизвикателство - трябва да се води битка за това колкото може по-скоро да бъдат финализирани преговорите.

"Премиерът Зоран Заев посочва, че ще бъде премиер до 15 януари. Очакваме в този период да направим максималната крачка", каза Бучковски. Според него Заев може да бъде допълнителна гаранция за изпълнение или прилагане на всичко, което би могло да се договори допълнително.

Той прави оценката, че липсва доверие и у македонците, и у българите.

"България не може да одобри проекта за преговорна рамка, нито да определи краен срок за свикване на първа междуправителствена конференция със Северна Македония", е заявил постоянният ни представител в ЕС на днешния Съвет "Общи въпроси" Румен Александров, предава БНР.

Като причина Александров е посочил, че изискванията на националната рамкова позиция, подкрепена с декларация на Народното събрание, не са изпълнени.

"По настояване на България Съветът потвърди, че цялостното изпълнение на буквата и духа на Договора за приятелство и сътрудничество от 2017-та година е част от присъединителния процес", посочват от постоянното ни представителство.