Дрязгите между коалиционните партньори не са приятни. Държим на коалицията и на довършването на мандата. Това каза финансовият министър Владислав Горанов пред медиите по повод отношенията между партиите в групата на "Обединените патриоти" (ОП). Той взе участие в парламентарната Комисия за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабанда.

Горанов каза още, че "не е наша работа да доминираме в дебата им или да се превръщаме в арбитри".

Подобни проблеми сме имали и в предходни коалиции, когато Реформаторският блок очакваше от тях да се месим в техните отношения. Големият партньор носи по-голяма отговорност за здравината на управлението и изпълнителната власт, коментира Горанов.

Колегите са опитни политици и не е приятно това, което се случва между тях, изрази мнение Горанов, според когото всеки от тях осъзнава, че независимо от вътрешните им конфликти, стабилността на управлението е по-важна.

Конструкция на управление с ДПС е неприемлива и по-добра от сегашната няма, смята финансовият министър.

Коментарът на Горанов идва след решението от 9 юли на групата на ОП от 9 юли, с което лидерът на "Атака" Волен Сидеров беше отстранен от поста председател на парламентарната група. Оттогава ПГ "Обединени патриоти" е с двама съпредседатели - Искрен Веселинов от ВМРО и Валентин Касабов от квотата на НФСБ.

От "Атака" с писмо до председателя на парламента Цвета Караянчева поискаха заличаване на въпросното решение, което определиха като "правно нищожно". Пред журналисти днес Волен Сидеров отбеляза, че НФСБ и ВМРО с действията си са нарушили чл. 14 от Правилника за дейността на Народното събрание. Пред медиите Сидеров цитира текста, според който: "промени в ръководството на парламентарна група се правят, ако всички са се подписали. Това не било сторено, решението било взето от част от групата на ОП.

Цвета Караянчева обясни, че е възложила проверка на правния отдел и ще вземе отношение по казуса, когато анализът е готов.

На свой ред Искрен Веселинов изрази пред медиите убедеността си, че решенията на парламентарната група са "абсолютно законосъобразни", защото "представляват волята на мнозинството".

Сидеров поиска свикване на политически съвет и на голям коалиционен съвет, както и среща, в 15 ч. утре, 12 юли, с лидерите на ВМРО Красимир Каракачанов и НФСБ Валери Симеонов.

Голям коалиционен съвет, защото там трябва да чуем позицията на ГЕРБ дали ще работи с НФСБ, "Атака" и ВМРО или ще приеме това заличаване на "Атака", което се опитали да направят колеги от групата, но то не е легитимно, заяви Сидеров.