Партия "Атака" внесе искане до председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, в което настоява решението на НФСБ и ВМРО за сваляне на Волен Сидеров от председателския пост на групата да бъде обявено за нелегитимно.

Според депутатите от "Атака" за това решение са били необходими подписите на всички депутати от групата на "Обединени патриоти".

Сидеров е поканил лидерите на другите две партии от малката коалиция на политически съвет утре. Той настоява и за голям коалиционен съвет и очаква решението на премиера.

Председателят на парламента Цвета Караянчева заяви, че ще вземе отношение, след като се запознае подробно с искането на "Атака".

ГЕРБ трябва да се произнесе дали ще приеме заличаването на "Атака" от коалицията, каза Сидеров. По думите на Сидеров в писмото му до председателя на парламента срещу промените в ПГ на "Обединени патриоти" не става дума за емоции, а за нормативи. "За юридически неиздържано порочно действие на част от една парламентарна група, а ние сме законодатели. Ако в тези отношения не се спазват нормите и законите, какво остава за законите, които внасяме и разглеждаме. Значи те в отношенията помежду си не спазват законите, а ще ни предлагат закони, които касаят съдбата на милиони българи", заяви още Сидеров. Попитан дали е разговарял с премиера Бойко Борисов, Сидеров посочи: "Направих връзка. Вероятно в рамките на днешния ден или утре ще направим такава среща. Държа на голям коалиционен съвет, защото трябва да чуем позицията на ГЕРБ дали ще работи с НФСБ, "Атака" и ВМРО или ще приеме това заличаване на "Атака" от тройната коалиция. ГЕРБ трябва да се произнесе. Тук става дума за управленската голяма коалиция", каза още Сидеров. В отговор на въпрос, какво следва, ако председателят на парламента и ГЕРБ не реагират на искането на "Атака", Сидеров посочи, че това не може да се случи, тъй като има правни нарушения.  Според него "Обединени патриоти" вече не е коалиция.

По думите на Сидеров решението за промени в ръководството на групата от 9 юли е правно  неиздържано и двамата съпредседатели са нелегитимни. 

 

Той обвърза свалянето му и със самолетите F-16. "Атака" сме против тази сделка. Защо сме против? Президентът Радев, който със сигурност разбира от самолети, твърди, че 3,4 млн. лв. става цената. Той твърди, че тези самолети са по-лоши от други европейски или руски, включително. Тази сделка е спорна, да не кажем съмнителна, обясни още Сидеров. "Да не би пък тези колеги, които оня ден направиха една задкулисна седянка, за да ме свалят от великия пост председател на група не са поощрени от някъде, от някое чуждо посолство. Допускам и това, защото нищо в света не е случайно и всичко е свързано. Тук не става дума за отношения между мен, Валери и Красимир", обясни още Сидеров. Според него дребните и битови неща в политиката са свързани с причини, коти се намират по-високо.

Председателят на парламента Цвета Караянчева обясни, че е възложила проверка на правната дирекция в парламента, която да реши дали има извършено нарушение по казуса.