Вицепремиерът Красимир Каракачанов изпрати писмо до Волен Сидеров, в което му отказа да се видят утре. Имал служебни ангажименти.

По-рано днес Сидеров прати до лидерите на ВМРО и на НФСБ писма с покана за коалиционен съвет утре, след като във вторник бе  изненадващо свален като лидер на ПГ "Обединени патриоти" от депутатите от двете уж партньорски партии.

Решенията на ПГ на "Обединени патриоти" са законосъобразни, не е достойно да бягаш и да се криеш от реалността. Това каза заместник-председателят на ВМРО Искрен Веселинов пред журналисти във връзка с твърденията на "Атака", че решението за смяна на ръководството на парламентарната група е правно неиздържано.

Веселинов посочи, че реалността е такава, че мнозинството иска друго ръководство, защото иска групата да работи, а не да се занимава със скандали от сутрин до вечер. "Това е знак, който решително сме дали към "Атака". Надявам се те да го разберат и да подходят конструктивно, а не да се фиксират в миналото, както правят в момента", заяви още той.

"Всеки има право да тълкува правото, както му е изгодно на него. Правото обаче е една обективна наука, която се позовава първо на Конституцията, където е дефинирано що е то парламентарна група, после на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, който е със силата на закон и след това на правилниците на самите групи и на желанията на определените лидери на трето място", каза още Веселинов.

На въпрос кой е председател на ПГ на "Обединени патриоти", Веселинов обясни: "Този, който е избран от мнозинството от парламентарната група. Няма възможност за парашутисти в групите. Няма възможност някой да е доживотно на пост". Във връзка с искането за коалиционен съвет на малката коалиция, Веселинов посочи, че това е позитивен знак, че промяната в ръководството на групата е свършила своята роля. "Изведнъж от "Атака", които от миналия декември бойкотират заседанията на коалицонен съвет, пожелаха да се срещнат с нас", допълни още той. Веселинов посочи, че Сидеров е съпредседател на коалицията "Обединени патриоти" от самото създаване на коалицията.

Валери Симеонов също няма възможност да присъства на коалиционния съвет утре поради заетост, обясни в кулоарите заместникът му е НФСБ Валентин Касабов. 20 човека се произнесоха кое е легитимното ръководство на ПГ на "Обединени патриоти", няма друг спор,

каза заместник-председателят на НФСБ Валетнит Касабов пред журналисти. "За съжаление фактите са такива", допълни още Касабов. "Чисто юридически смесват неща, които няма как да смесват. Те се позовават на коалиционното споразумение, което засяга единствено и само явяване в избори, а не правилника - той е нещо съвсем различно", каза още Касабов. По думите му в Народното събрание групата им е регистрирана като "Обединени патриоти" и няма карета - няма НФСБ, Атака и ВМРО. На въпрос дали утре ще се състои политически съвет, Касабов отговори: "Питайте Валери Симеонов и Каракачанов". "Ние си говорим нормално с всеки един от колегите, включително с г-н Сидеров", допълни Касабов.