"Председателят на комисията по външна политика в немския Бундестаг Михаел Рот наистина е призовал нашето правителство "най-после" да признае македонското малцинство в България." Това съобщава в профила си в социалната мрежа бившият депутат от БСП Георги Кадиев. 

"Рот е депутат от 1998, социалдемократ, 8 години е бил държавен министър във външно министерство на Германия и изказването не е случайно", заявява Кадиев и призовава за бърза и остра реакция. 

Самото послание на немския политик също идва от социалната мрежа, но този път не от Facebook, а от Twitter. Там Рот пише следното:

Много добре, че се срещат новите премиери на България и Северна Македония! Точно както Северна Македония признава българското малцинство там, така и решението на ЕСПЧ най-после трябва да бъде изпълнено и да бъде признато македонското малцинство в България. В ЕС никоя държава не може да вземе решение относно езика и културата на друга държава.

Скрийншот: Twitter/Официален профил на Михаел Рот

Няколко дни по-рано американският конгресмен Клаудия Тени заяви в интервю за VOA-Македония, че е "възможен вариант на налагане на санкции срещу България заради нейното вето върху започване на преговори за присъединяване на Северна Македония към Евросъюза".

Преди два месеца Клаудия Тени и още 12 конгресмени изпратиха на посланика на България в Съединените щати Тихомир Стойчев писмо с призив да бъдат премахнати пречките пред европейското членство на западната ни съседка.

Според Тени българският дипломат не е отговорил на посланието, което тя тълкува като неуважение към Конгреса на САЩ.

Няколко дни след интервюто от Американското посолство у нас изпратиха позиция по македонския въпрос до медиите.

Администрацията на президента Джо Байдън не обмисля санкции срещу българското правителство заради Република Северна Македония, се казва в изявление на говорителя на Държавния департамент Нед Прайс, разпространено от посолството на САЩ в София.

"Съединените щати силно подкрепят присъединяването на Албания и Северна Македония към Европейския съюз. Вярваме, че това ще е от полза за всички страни в региона. Администрацията на президента Байдън не обмисля санкции срещу българското правителство и сме убедени, че правителствата на Северна Македония и България са поели по пътя на конструктивния диалог, което ще помогне да се разрешат своевременно техните различия. Оценяваме силния интерес на Конгреса на САЩ по този въпрос и ще продължим да поддържаме тясна координация с Конгреса по тази тема", посочват от американското посолство.