Виктория Василева напусна официално Народното събрание, както беше обявила намерението си още в края на юни. Народната представителка излезе от групата на ИТН, но и от парламента, който гласува освобождаването й по нейно желание. Преди формализирането на акта с вота на депутатите, тя предпочете да вземе думата и публично да обяви от трибуната аргументите си защо си тръгва от НС.

"Сигурна съм, че е било изненада и шокиращо за много от вас", каза Василева от трибуната. Тя посочи, че винаги съм се е водела от убеждението, че "политика се прави с ум и сърце, а не с лакти, зъби и нокти".

"Ако липсата на ум може да бъде компенсирана, то липсата на сърце - никога", заяви Василева.

"Благодаря на всички, които се отнасяха към мен с уважение, разбиране и колегиалност. Ще имате моето уважение. Това решение съм го взела сама с пълното съзнание за това, което правя", каза досегашната зам.-председателка на НС и главен секретар на ИТН. Ще е хубаво, ако веднъж завинаги разберем, че това, което ни прави успешни политици, е ако казваме по-често "ние", а не "аз". "Казвам "сбогом" единствено и само на собствените си илюзии", заяви Виктория Василева и получи благодарности от почти всички парламентарни групи.

Думите й разчустваха Тошко Йорданов, който видимо се просълзи, докато Василева говореше.

Лидерът на ПГ на ИТН излезе на трибуната и отличи достойното й поведение, за разлика отдруги, които по думите му, "постъпиха не толкова мъжки, колкото постъпи тя", визирайки отцепниците от ПГ на ИТН. Според него решението й показва, че в "ПГ на ИТН хората са свободни и там няма казарма". "Виктория е свободен човек, но постъпва достойно, напускайки НС", подчерта Йорданов.

Скрийншот: БНТ/Народно събрание

"Тя е един от хората, на които можеше да се разчита, думата й не ставаше на две, тя е от хората, които имаха и сърце, и разум, и се надявам, че този нейн акт е кратка почивка, защото българската политика има нужда от хора като нея", поздрави я Кристиан Вигенин от БСП.

"Искам да Ви поздравя, че напускайки ПГ, Вие напускате и парламента, именно защото не желаете да злоупотребявате с доверието на своите избиратели", каза от името на ГЕРБ Десислава Атанасова. "И ще направя връзка с други напуснали ПГ, не тези, които седят на последните банки, а ще говоря за друг колега", каза Атанасова и цитира името на Елена Гунчева. Атанасова нарече спекулации предтекста на бившата депутатка на "Възраждане", че лидерката на ПГ на ГЕРБ носи персонална вина за нейното напускане и че е имало задкулисни договорки между двете ПГ.

"Искам да й пожелая всичко най-хубаво, минахме през огън и лед с нея", взе си довиждане и лидерът на ПГ на ДБ Христо Иванов. "Ценя, че с нея винаги може да се разговаря с аргументи и разум. Тя е човек с характер, няма да скучае без нас. Въпросът е, че ние губим един колега, с когото можеше да се говори", добави Иванов.

Йордан Цонев от ДПС пък посочи, че сигурно повечето депутати в залата са били още в детската градина, когато той е работел с Виктория Василева в 38-то НС като депутати от СДС. "Не е толкова често срещана практика при напускане на наш колега да казваме добри думи, а е хубаво, защото е важно за човека и за престижа на институцията", каза Цонев от трибуната. "Парламентариизмът губи един добър парламентарист засега. Надявам се, че пак ще бъде тук", каза депутатът от ДПС.

"Имате моето уважение", каза преди гласуването на оставката й и временният председател на НС Мирослав Иванов, който й пожела успех. Виктория Василева напусна пленарната зала усмихната веднага след вота и съпроводена от аплодисменти.