Днес изтича крайният срок за подаване на оферти за нови изтребители за военновъздушните сили на българската армия. Очаква се офертите да бъдат отворени още днес, а до две седмици комисия от Министерството на отбраната да направи оценка на предложенията и да подреди кандидатите.

Одобреният инвестиционен разход предвижда придобиване на 16 самолети за 1,8 милиарда лева на разсрочено плащане за 10 години. Като начало ще бъдат доставени 8-9 самолета.

Бившият служебен министър на отбраната Велизар Шаламанов напомни по БНР, че България вече на три пъти е била пред придобиване на нов боен самолет.

По неговото мнение "успешен опит означава да имаме договор преди срещата на върха по случай 70-годишнината на НАТО (през 2019 г. - б.р.). Предполагам всички си дават сметка, че важността на това решение означава, че то ще бъде взето от премиера. Всички комисии и процедури досега са само, за да подготвят опции. Това е решение, което обвързва България за следващите 40-50 години с една или друга страна по отношение на българската авиация".

Министърът на отбраната и Военно-въздушните сили нееднократно са се обявявали в подкрепа на новопроизведени изтребители, но въпреки това запитвания са отправени и за самолети втора ръка. Според Шаламанов, след посещението на Борисов в САЩ е станало ясно, че в крайна сметка изборът ще бъде между нови F-16 и Gripen.

"Вече имаме доста добро предложение от Съединените щати за нов самолет F-16, а предложението от Швеция вярвам, че днес ще бъде потвърдено и то с добра оферта", отбеляза Шаламанов.

"Министър (Красимир) Каракачанов каза, че ако до края на годината няма договор по един от трите големи проекти (освен за ВВС и за Сухопътните и Военно-морските сили - б.р.) той става, сдава и се уволнява, така че премиерът има и още едно предизвикателство - да мисли за заместник на господин Каракачанов, който всъщност трябва да подготви вариантите за решение на премиера в началото на следващата година. Невъзможно е да има договор до края на годината. По този въпрос няма две мнения сред експертната общност", коментира Шаламанов.

След закупуването на нов изтребител предстои в кратко време и неговата интеграция във въоръжените сили. Не бива да се бави и подготовката на от 16 до 24 пилота, която трябва да започне веднага, след като бъде избран новият самолет. Според Шаламанов е от изключителна важност и решението дали това ще бъдат млади кадри или стари асове на МиГ.

Каракачанов неотдавна изрази надежда в офертите за бойни самолети да са включени "изгодни условия не само като бойни възможности, но и като условия за поддръжка след това, защото не е без значение колко ще ни струва и поддръжката на един самолет".

В интервю за bTV зам.-министър Атанас Запрянов заяви, че се очакват оферти от 4 или 6 държави:  САЩ - нови или стари F-16 и F-18, Швеция - нови Gripen, Италия с Eurofighter, Франция с Rafale и втора ръка F-16, евентуално Португалия и Израел.