До изтребители ли е опряла в момента армията. Тези изтребители за какво ни трябват в момента. Първо ни трябва сухопътна техника, такава ни е доктрината. Трябват ни кораби, изтребители. Всичко това е минимум 10 млрд. лева, коментира премиерът, цитиран от "Фокус".

Ако се постави въпросът така, трябва да си отговорен и да кажеш откъде ще отрежеш, пита Борисов.

Премиерът припомни обещания в процес на изпълнение - увеличаване на учителски заплати, минимални пенсии (искане на Патриотите), довършване на много инфраструктурни проекти, защото икономиката и индустрията правят ръста от 4%.

Ако сега извадим 3 млрд. (за самолети), какви заплати ще вдигнем? Съмнявам се, че това са най-добрите изтребители ("Грипен", за които бе обявено, че са първи в класацията), изтъкна Борисов.

Плевнелиев: На F-16 се закача всичко, а на „Грипен“ не >>

Бързаме да платим тези 3 млрд. Тези "Грипен" са без въоръженията. Веднъж купувахме "Спартан"-и без нищо, едни "Кугър"-и без въоръжение. Бас държа, че тези "Грипен'-и са без въоръжение, коментира премиерът

Той припомни за парламентарната комисия, която трябва да излезе със становище за изтребителите.

Като дойде оценката, ще режем от бюджетите на министерствата и ще се дава за отбрана. Да видим със 7 самолета каква отбрана ще постигнем, ще победят във въздушен бой кои? Срещу кого ще ги изправим?, продължава въпросите Борисов.

Бивш министър: Нова процедура за изтребителите >>


Премиерът се обърна към медиите с думите, че не е експерт, но като премиер иска да има и за учители, и за пенсионери, и за артисти, и за военни, и за МВР, и за пожарникари, и за санитари, и за доктори...Всичките искат, подчерта Борисов.

По повод изтребителите премиерът засегна и изказване ма президента Радев.

Казва, че искам да проваля (сделката за бойните самолети) или сме подвластни на лобисти...За 1 месец едно служебно правителство направи сделка за поне 3 млрд. 16 години се пазарим за изтребители, можеха да изчакат 16 дни, критикува Борисов кабинетът, назначен от Радев. 

Отнасям се с голямо уважение към Румен Радев, но той вече не е шеф на ВВС, а е президент на всички българи, заяви Борисов.

На въпрос колко време ще отнеме връщане на процедурата по избор на самолет на ниво "оферти", Борисов отговори, че не се занимава с оферти. Не съм лобист и не мога да кажа, че за 1 месец мога да направя такова нещо.