"За мен е повече от ясно, че всичко, което се планира е плод на отдавна договорени отправни инструменти между България и нашите партньори в НАТО, както и България и САЩ. Това не е изненада за никого", заяви Плевнелиев.

Той отправи молба към правителството, както и към министъра на външните работи и министъра на отбраната да излязат и да обяснят с точни думи за какво става въпрос, кога, къде, как и защо.

Президентът припомни, че в момента има американска техника в България и това не е изненада и е на основание на договорени военни учения.

"През тази година планираме бъдещи действия, също така, е повече от ясно, че България е издавала лицензи, издава и ще продължава да издава за въоръжение на наши съюзници, които да дойдат в България и да участват в учения на територията на страната. Така, както България участва със свои кораби и своя техника навсякъде по света в съвместни мероприятия и учения, включително и в мисии", посочи още държавният глава.

Росен Плевнелиев нито потвърди, нито отрече дали има запитване от страна на НАТО за разполагане на военна техника у нас. Той призова да се изчака края на срещата на върха НАТО с военните министри на държавите-членки, след която българският министър на отбраната Николай Ненчев да има конкретна информация.

Президентът изрази надежда да не се изпадне в ситуация подобна на тази от преди три месеца.

Тогава едно легитимно решение на НАТО, в пълен консенсус, 28 държави-членки, което беше добре обяснено и не беше изненада за никого, доведе до това, че в България започна изграждането на щаб от 40 офицери, от които 20 български, и всичко това благодарение на абсолютно безотговорно и манипулативно политическо говорене, което доведе до това, че в България остави впечатлението, че ще се инсталират ракети в Шабла и ще се стреля на изток, коментира Плевнелиев.

За пореден път се създава истерия около нещо, което е планирано и обявено на Срещата на върха на НАТО в Уелс, заяви по-рано външният министър Даниел Митов относно възможността за разполагане на военна техника на САЩ у нас.