Това заяви в Каварна вицепремиерът и ръководител на изборния щаб на партията Цветан Цветанов, предаде „Фокус”.

Досегашната практика на избори е доказала, че успешният модел за партията е самостоятелният, каза Цветанов.

По отношение на малките населени места управляващата партия ще се направи анализи и преценки, възможни са компромиси, но и там ще се залага на некоалиране. Вътрешният министър заяви още, че за ГЕРБ „програма минимум” е постигането на резултата от 2007 и 2009 година.  Той припомни, че тогава в 9 големи общини ГЕРБ спечели изборите, в 10-та община бе в коалиция с ВМРО в Пловдив. Тази година като минимум си поставяме за цел „10 областни кметове, които да бъдат спечелени”, каза Цветанов. За максимума, всичко зависи от мобилизацията и от това, което съществува като амбиция за постигане.

„Аз не деля общините на малки и големи, защото и малката може да бъде част от развитието на даден регион и да допринесе за развитието на един областен град”, заяви Цветан Цветанов. Той даде за пример Каварна, която подпомага Добрич с възможността повече туристи да идват в региона, с което се популяризира българският туризъм. Вицепремиерът допълни, че моделът на каварненския кмет Цонко Цонев е достоен за подражание от други малки български общини, които се стремят към успехи.

Онова, което в момента се прави в ПП ГЕРБ, е обсъждане на това какви са предпочитанията и възможностите на политическата партия и нейните структури за предстоящите местни избори. Там, където са възможни компромиси за коалиране, те ще бъдат на базата на един конструктивен диалог на местно ниво, допълни Цветанов.