Преговорите за реадмисия продължиха няколко години заради недоверието на турското правителство към европейските уверения за облекчаване на визовия режим за турските граждани, предаде БНР.

На церемонията тази сутрин в Анкара Малмстрьом и Давутоглу се договориха за започване на преговори по този въпрос.

Сега Турция се задължава да приема обратно свои граждани, както и граждани на трети страни, които са преминали нелегално като имигранти в България или Гърция, а на сирийските бежанци, които Турция сега приема като гости, ще им даде статут на имигранти.

ООН ще има право да се намесва за разрешаването на проблемите, коментират анализатори.

Задължителните европейски визи за турските граждани ще отпаднат най-късно до 3 години и половина и те ще имат възможност да пътуват безвизово в европейските държави, заяви Ахмет Давутоглу.

От друга страна обаче в споразуменията са залегнали доста тежки за Турция условия. Едно от тях е, че Анкара ще трябва да признае за легитимни и паспортите на гражданите на Република Кипър, което досега отказваше заради Кипърския проблем.

Споразумението за реадмисия ще помогне за решаване на бежанския проблем в България, коментира министърът на външните работи Кристиан Вигенин.

"Това за нас е важно и ще даде нови възможности за справяне с бежанския поток към България. Не мисля, че подписването на това споразумение би имало ретроактивна сила, т.е. тези, които вече са влезли, ние сме ги приели и са в правна процедура за статут, няма как да бъдат връщани", добави той пред БНР.