Това послание отправи министърът на външните работи на Кипър Маркос Киприяну, цитиран от БНР. Той подчерта, че Турция окупира част от територията на страна-членка на Европейския съюз и Организацията на обединените нации.
Маркос Киприяну е имал среща с представители на парламентарните партии по проблеми на външната политика на страната.

Отношенията между Кипър и Турция в контекста на Европейския съюз, кандидатурата на Турция за членство в него и решаването на Кипърския проблем отново са на преден план в първите за годината изявления на политическите лидери в Кипър.

В своето изказване Маркос Киприяну отново подчерта, че Турция трябва да спазва резолюциите на Европейския съюз, да се изтегли от Кипър и да съдейства за разрешаване на Кипърския проблем. Правителството ще продължи да работи активно на европейско и на международно ниво, за да бъде убедена Турция да промени позицията си и да сътрудничи в разрешаването на проблема.

Тази решимост изрази и президентът на Кипър Димитрис Христофиас в новогодишното си обръщение. Той пожела 2011 година да стане година на обединяването на страната.
След незаконната инвазия на Турция в Кипър през 1974 година незаконно окипурани са 37% от територията на острова.

През ноември миналата година ЕС оповести последния доклад за напредъка на страната по пътя й към членство, в който бяха отправени критики. Франция и Германия са сред най-явните опоненти на желанието на Турция да се присъединят към Евросъюза. Според Париж мюсюлманската страна би трябвало да се задоволи със статут на "привилегировано сътрудничество" вместо пълното членство.