Пълното оттегляне на войските на Турция от разделения Кипър е немислимо, те ще останат, освен ако Гърция не се съгласи да изтегли своите военни сили, подчерта Ердоган, цитиран от БНР.

Това стана само часове, след като международна конференция в Женева с участието на висши представители на ООН, ЕС и трите страни гаранти на Кипър Великобритания, Гърция и Турция, даде надежда за решаване на Кипърския въпрос.

Турция поддържа близо 40-хилядна армия в северните окупирани територии на острова, докато в южната част на острова е разположена гръцка военна част с минимална численост. На острова има и две британски военни бази.

Въпросът за изтеглянето на окупационната турска армия след обединението на Кипър е един от ключовите и най-конфликтни въпроси в преговорите по Кипърския въпрос. Точно главата за сигурността и гаранциите на бъдещата федерация беше в центъра на завършилата тази нощ международна конференция в Женева.

Коментирайки резултатите от нея, турският президент заяви, че гръцката страна за пореден път бяга от решение на Кипърския проблем. Той предупреди, че не трябва да се очаква решение без Турция като гарант.

В същото време на пресконференция в Женева президентът Никос Анастасиадис отново подчерта позицията на Кипър, че бъдещото споразумение трябва да включва оттеглянето на турската армия.

"Преговорите за обединението на страната трябва да направят радикална промяна в системата й за сигурност, която в момента се гарантира от Гърция, Турция и Великобритания", каза още той.

На конференцията Анастасиадис представи 14-страничен документ с визията на Кипър за новата система, която обхваща всички аспекти на сигурността - вътрешна сигурност, външна сигурност и гарантиране на конституционния ред.

Гаранциите от Турция и присъствието на турската армия на острова са от жизненоважно значение за кипърските турци, подчерта външният министър Мевлют Чавушоглу по време на конференцията.

Според ООН, под чиято егида текат преговорите по Кипърския въпрос, конференцията в Женева изпрати послание на надежда, че решение на десетилетния конфликт може да се намери.

Споразумение засега няма, преговорите ще продължат.