Лидерът на "Републиканци за България" Цветан Цветанов е категоричен, че няма нужда от свикване на ново заседание на Консултативния съвет за национална сигурност по темата за членството в ЕС на Северна Македония и свалянето на българското вето.

"Кирил Петков прехвърли темата "Украйна" към парламента, сега прехвърля тема за Северна Македония на президента", коментира Цветанов в интервю по БНТ по повод изненадващото искане на премиера за свикване на КСНС.

Според Цветанов темата "Северна Македония" няма да влезе в парламента, защото има ясна рамка по този въпрос и предишният КСНС при президента е дал тази рамка, поради което няма нужда да се свиква нов.

Цветанов препоръча още да не се гледат публичните заявки на ГЕРБ, че не желаят предсрочни избори, както декларира лидерът им Бойко Борисов, а да се гледат интересите на партиите от стратегическа гледна точка.

ГЕРБ и ДПС имат нужда от предсрочни избори като добре структурирани политически партии, за да се подготвят за местните избори през октомври 2023 г., коментира лидерът на "Републиканци за България".

"През следващите месеци ще има конфигурация на партии, които са ориентирани на Запад и такива, които са ориентирани на Изток", прогнозира Цветанов.

Той уточни, че партията му е водила разговори с евентуални коалиционни партньори, защото искала да разшири платформата и да намери още партньори и този проект да бъде в защита на България срещу хибридните атаки, които идват откъм Русия.

Цветанов коментира и геополитическите процеси през последните месеци и според него едностранното спиране на газ от руска страна е било нарушаване на договорите, което значи, че Русия за нас е непредсказуем партньор.

"Страната ни пропусна златно време, за да постигне истинска реална диверсификация, и аз смятам, че късането с руския газ е това, което направи Путин с политиката спрямо Украйна", каза Цветанов.

Той разкритикува и сегашната власт за нерешително поведение.

"И Кирил Петков, и експертите казват, че строежът на "Турски поток" е непрозрачен проект, но когато премиерът го представя пред международни партньори е едно, а във вътрешнополитически план не постига абсолютно нищо", смята Цветан Цветанов.

"Булгартрансгаз" е със същото ръководство, пътната карта за "Турски поток" я няма и ние виждаме как започва да се говори, че тази тръба е диверсификация за България, а вътре 90% от количествата са резервирани от Газпром", критикува той.

"Договорените със САЩ количества втечнен газ са знак, че страната иска да бъде солидарна с България и Европа", коментира Цветанов, но смята, че има и други възможности да постигнем диверсификация.

По повод желанието на някои политици да подновим преговорите с "Газпром" заради по-ниски цени на газа, Цветанов показа, че не е изненадан.

"Ясно е, че партии като БСП, "Възраждане" и нови политически формации твърдо гледат на Изток. Но когато започнат да си планират почивките за лятото, ги планират на Запад. Преди десет години управляващите взеха правилното решение да се присъединим към два съюза - ЕС и НАТО, защото това ни гарантира сигурността.", категоричен беше Цветанов.