Цветан Цветанов - председател на Управителния съвет на Евро-атлантически център за сигурност, се срещна с посланика на Украйна в България Виталий Москаленко.

По време на срещата беше потвърдена ясна позиция в подкрепа на Украйна и украинския народ във войната с Русия. И двамата са категорични, че "искането за присъединяване на територии и агресията, довела до хиляди човешки жертви и разрушения, е недопустима".

Цветан Цветанов изложи намеренията на ЕАЦС да организира конференция по въпросите на енергийната диверсификация в аспекта на Инициативата "Три морета", преди срещата на върха на държавите членки на формата в Рига през месец юни.

ЕАЦС лансира идеята към "Три морета" да бъдат привлечени нови членове, което да бъде обвързано с получаването на въпросника от ЕК за Украйна, във връзка с възможното ѝ членство в Европейския съюз.

Посланик Москаленко потвърди интереса на Украйна към възможностите, които Триморието би дало на страната му и изрази благодарност за подкрепата и даде висока оценка на г-жа Джема Грозданова като докладчик за Украйна на ПАСЕ в периода 2018-2020 година.

И двете страни се съгласиха, че в България има реална подкрепа за Украйна и тя би следвало да бъде ясно артикулирана.