Оставките на тримата министри Валентин Радев, Ивайло Московски и Николай Нанков може и да не бъдат приети и те да останат на поста. Това стана ясно от думите на заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, казани по bTV.

Цветанов отбеляза, че премиерът Борисов е приел оставките им след трагичната катастрофа край Своге, отнела живота на 17 души, но парламентът предстои да ги гласува. "Премиерът прие оставките, но не сме стартирали процедурата. Парламентът трябва да гласува, когато одобрим заместниците им. В понеделник ще има нов коалиционен съвет и тогава ще се влезе в детайли", каза той.

Цветанов направи паралел с останалите на поста след оставки министри Теменужка Петкова и Бисер Петков. "Тогава видяхме настроенията на обществото и след разговори премиерът не продължи процедурата. В понеделник ще водим дискусията. Всеки министър, когато полага клетва, е с оставката в джоба си, участието във властта не е гарантирано", коментира той.

Има сериозна подкрепа за министър Николай Нанков, посочи зам.-председателят на ГЕРБ. Вчера спонтанно повече от половината кметове са застанали в негова подкрепа, посочи той и добави, че за местната власт регионалният министър е съществена част от управлението на регионите.

Голяма е вероятността Николай Нанков да запази министерския си пост. Това пък каза по БНР Борислав Ячев, депутат от ОП (ВМРО). За него лобират всички представители на Патриотите.

Премиерът не взима еднолично своите решения, увери Цветанов. "Това, че някои пресъздава фактите по този начин е друго. В момента всеки един проблем в държавата се адресира до премиера Борисов. Затова съм по-критичен към вицепремиерите и сега всеки работи, но не се дава гласност на това, което се случва", каза той.

Коалицията е стабилна и продължаваме да изпълняваме програмата си, увери Цветанов. Той изтъкна,че конструкцията на едно коалиционно правителство е винаги под напрежение.

По повод вчерашните разговори с Патриотите и появата на Красимир Каракачанов със синя каска, зам-председателят на ГЕРБ коментира, че е била добавка към разговора и шега. По думите му има напрежение между партньорите заради липсата на комуникация.

Цветанов разкритикува вчерашното изказване на президента Румен Радев, като каза, че президентът при всяко публично изявяване търси конфронтация.

"Той няма полезен ход, изпадна във външна изолация, дискредитира се с говореното в президентската кампания. Когато бащата на главнокомандващия казва, че няма проблем, защото няма убит човек, то как президентът говори за законност и справедливост, когато инвалид е изкаран виновен в инцидент с бащата на президента. Бях критикуван, че съм раздавал присъди като министър. Сега най-лесно е да се движим в посока най-приятна за обществото. Ако имаше смъртен случай, той как щеше да се чувства, който е укрил това 9 дни", коментира Цветанов във връзка с инцидента в Харманли, при който бащата на президента, шофирайки блъсна инвалид.

Цветанов отрече да е бил в дома на Бенчо Бенчев. Отрече и властта да е прокарвала лобистки закони.