Управляващата коалиция остава цяла и правителството няма да се разпада - това стана ясно след продължил близо 4 часа коалиционен съвет в кабинета на премиера Бойко Борисов в Министерски съвет тази вечер.

Самият той не се появи пред медиите на брифинга след срещата, но това направиха председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и тримата лидери на "Обединени патриоти" - Красимир Каракачанов, Валери Симеонов и Волен Сидеров. От думите им стана ясно, че по време на заседанието не са обсъждани трите министерски оставки - на Валентин Радев, Николай Нанков и Ивайло Московски, които Борисов поиска заради трагедията край Своге. По-рано партиите на Симеонов и Каракачанов - НФСБ и ВМРО, заявиха, че няма да ги подкрепят, са от "Атака" са "за".

Акцент в разговорите обаче е било напрежението между самите Патриоти и заплахата на Симеонов, че партията му остава в управляващата коалиция, но при определени условия, включително към премиера.

"Ние сме различни хора и винаги сме били различни, може патриотите да имаме стари разправии, но не сме глупаците, които ще върнат ДПС във властта. Ние сме много емоционални, но вие какво искате - тройната коалиция, в която един ви говори за чипа, друг ви говори за някаква заедност, трети за някаква джендърска култура, но мога да успокоя БСП, че ние продължаваме. Утре могат да не се напрягат много - сесията (на парламента - б.р.) ще бъде открита, а коалицията единна", заяви Каракачанов след коалиционния съвет.

Той подчерта, че управляващите вървят напред в името на България.

"Държавните дела са сложни и не могат да се решават за 15 минути. Неслучайно символично се появих със синя каска. Тя беше знак за умиротворението, което е необходимо на държавата в името на държавността и в името на България. Девизът на коалиция "Обединени патриоти" е "България над всичко". Въпреки това ние продължаваме да бъдем различни и ще бъдем такива, защото сме различни хора. Ние имаме една голяма цел. Радвам се, че това, което всеки един от нас подаде, че диалогът трябва да е по-чест, по-интензивен и по-конструктивен тази вечер се осъществи за пореден път. Лично аз миналият път от тази трибуна пожелах на колегите от БСП да почиват и да се пекат спокойно на плажа. Оказа се, че са прекалили със слънчевите бани. Ескалираха още през август месец", добави военният министър. 

"В името на стабилността решихме да платим цената и да останем заедно. Няма как да заличим острите думи и обидите, но решихме вече да не си правим проблеми", добави Сидеров, след като пред срещата заяви, че Симеонов трябва да подаде оставка.

Той изрази надежда, че всички са си взели поука и са направим така, че да не се позволява разтурваето на управлението, което ще доведе до щети.

"Цената, че продължаваме като коалиция, ще я платим пак ние. Но най-важното беше дали да продължим управлението или да се разпръснем и да отидем към избори, което означава да се хвърли страната в хаос и в неизвестност. Тежко е това, коeто днес взимаме като решение, не е лесно, защото трябва да преодолеем свои вътрешни качества и особености. Аз не искам да влизам в подробности, вие бяхте свидетели на разменени реплики и нападки. Кое е по-важното да останем управлението, за да не бъде страната в хаос или да се разтурим и да не знаем какво следва? Ние решихме, че второто е по-вредно за страната ни, за народа ни и цената, която сега ще платим за това решение ще я платим пак ние", каза още лидерът на "Атака".

Коалиционното споразумение се изпълнява, заяви пък Цветанов по повод критиките на Симеонов от по-рано. Според него премиерът и лидер на ГЕРБ еднолично е решил да поиска оставките на трима министри, без да го съгласува с Патриотите.

По отношение на оставките, Цветанов заяви:

"Към настоящия момент има подадени оставки, няма решение и няма стартирана процедура съгласно правилника за организацията и дейността на Народното събрание".

По думите му явно коалиционните партньори са имали различно тълкувание.

Председателят на ПГ на ГЕРБ уточни, че този разговор ще бъде продължен в понеделник, когато пак на коалиционен съвет ще говорят персонално за всяка от оставките, които ще бъдат подадени.