Мотивът на БСП за излизане от парламента не са промените в Изборния кодекс, а ратифицирането на протокола за присъединяване на Македония към НАТО, обяви в предаването "Тази сутрин" по bTV председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. Относно изборните промени, които първоначално бяха приети, а след намесата на премиера отново променени, Цветанов обясни, че всичко е станало със знанието на Бойко Борисов.

 

"Трябва да спрем с лъжите, че ГЕРБ искали да премахнат преференциите. ГЕРБ винаги е била за преференциите и за намаляване на техния праг. Няма никаква договорка с ДПС. Ако имаше такава, нямаше да изпаднем в ситуацията с кворума при гласуването на промените в Изборния кодекс", посочи Цветан Цветанов.

Миналата седмица ГЕРБ върна старите правила за преференциално гласуване, след като първоначално по-високият праг беше въведен с гласовете на ГЕРБ и ДПС. Започва и процедура за смяна на състава на Централната избирателна комисия, чийто мандат изтича.

"Има доста констатации за това, че с преференциите по-лесно се купуват депутатски места. БСП трябва да каже, тя е по-компетентна по темата. Преференцията има и своя положителен елемент. ГЕРБ се вслушва в общинските си структури при подредбата на листите си", подчерта Цветанов.

В БСП решенията се взимат от ген. Решетников и Корнелия Нинова. Управляващите имаме 122-ма народни представители, които при отсъствие на някои от тях, не са достатъчни за кворум. Ние не сме нарушили избирателни права. Съжалявам, че при гласуването на преференциите не можах да информирам Георги Марков, но той не беше на работа", заяви зам.-председателят на ГЕРБ.

Цветан Цветанов подчерта още, че трябва да спрат спекулациите, че Бойко Борисов решава всичко.

"Аз нося отговорност за всяко едно решение, което се взима от парламентарната група. Никога не съм се крил зад колективната отговорност", категоричен беше Цветанов.

Той обясни още, че при гласуването на промените в Изборния кодекс не е имало кворум и това било причината да разговаря с ДПС.

"Те бяха обидени, че техните искания няма да се гледат и обсъждат. Нашето желание винаги е било да има политически дебати по всички теми. Това е нормално - да уважаваш мнението на опозицията. Проведох среща и с Обединените патриоти, но ВМРО бяха против отпадането на преференциите.", обясни още Цветан Цветанов.

По думите му това е била причината да подкрепят исканията на ДПС за преференциите, те да се регистрират и да минат и другите промени в Изборния кодекс.

"Исканията на Корнелия Нинова за нов състав на ЦИК се дължат само на един факт - в момента представителите на БСП в комисията са избор на Михаил Миков и Мая Манолова. Нинова иска в там да има нейни представители и за това настоява за избор на нов ЦИК", коментира още Цветан Цветанов. Той се надява в новия състав на ЦИК да влязат част от хората, които и до момента са работели там. 

Ако има вето върху Изборния кодекс ще се съобразим само с редакцията на преференцията, каза още Цветанов.