Председателят на ГЕРБ и министър-председател на България Бойко Борисов свика заседание на Изпълнителната комисия на партията, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Заседанието се провежда в момента в централата на ПП ГЕРБ, а темата, която се разисква са последните промени в Изборния кодекс.

След заседанието ще се проведе пресконференция за представителите на медии.

Както е известно, в края на миналата седмица депутатите приеха да има машинно гласуване почти навсякъде и отпадане на хартиената бюлетина на следващи избори след местните през есента, както и обезсмисляне на преференциалните гласове. До гласуването се стигна, след като ГЕРБ директно преговаря с ДПС, за да има кворум в залата и да се разискват промените.

Според запознати ДПС са направили отстъпление от предложенията си, на които държеше - право за агитация на друг език с превод на български и отпадане на уседналостта от 3 месеца за европейски и 6 месеца за местни избори.

ГЕРБ получи подкрепа и да запази сегашната Централна избирателна комисия до европейските избори, въпреки че мандатът на състава изтича на 21 март. Получи и кворума, необходим за промени в кодекса в пленарна зала.

"Промените в Изборния кодекс са грубо посегателство върху правата на българските граждани, каза омбудсманът Мая Манолова в кулоарите на парламента. - С екипа ми работим по конституционна жалба срещу Изборния кодекс, няма как да остана безразлична към посегателството върху изборните права на българите. Това е 13-ата поправка в Изборния кодекс и всяка следваща отнема още и още права. Като започнем от отнемането на правото на избор на кметовете на малките населени места, посегателствата върху преференцията."

Според нея с приетите промени се премахва съдебният контрол върху всички актове на избирателните комисии.

"Реално хората се лишават и от право на защита и от право на съдебен контрол върху актовете на ЦИК и на местните комисии. Подсъдността също се променя. Абсурдът решение на ЦИК да се обжалва в местни административни съдилища наистина е огромен. Нарушават се основни конституционни принципи", казва тя.