България не е взела решение за присъединяване към пакта за сигурна, редовна и законна миграция и това няма как да стане без дискусия в парламента и без да сме сигурни, че всички цели отговарят на нашите, увериха трима министри в кулоарите на Народното събрание - Екатерина Захариева, Младен Маринов и Бисер Петков.

По-рано днес от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова настоя премиерът да дойде и да обясни кой, кога и защо е решил да присъедини България към този пакт, който, по думите й, не защитава българския национален интерес и европейските ценности.

Нека да спят спокойно от БСП, не сме взели решение, ще имат възможност да участват в дебата, който ще е идната седмица, увери външният министър Екатерина Захариева, цитирана от БТА.

На практика пактът цели да спре нелегалната емиграция, не да я узакони, а от БСП се опитват да отклоняват вниманието на обществото от собствените си проблеми и да всяват неоснователни страхове, подвеждайки ги с информацията, че България се е присъединила, категорична беше Захариева. Тя подчерта, че, първо, документът е към ООН, второ - до момента няма решение дали страната ни ще се присъедини, а дебатът е започнал още през 2016 г.

Позицията на държавата ни за миграцията е ясна - спиране на незаконната миграция, опазване на външните граници, всяка държава да може сама да определя дали и колко мигранти да приема, както и незабавно връщане на незаконно влезлите, подчерта министърът. Също така - обща международна борба с трафикантите.

Към момента българската държава прилага ефективни мерки, които се оценяват от останалите европейски партньори, както по отношение на опазване на границата, така и за връщане на нелегално влезлите на наша територия, подкрепи я вътрешният министър Младен Маринов. Миграцията включва и трудовата, това е много по-широк въпрос и не трябва да се спекулира със страховете на българските граждани, подчерта той.

МТСП участва и разглежда целите на пакта, които имат отношение към трудовата миграция, добави социалният министър Бисер Петков. Той припомни, че политиката на правителството по отношение на трудовите мигранти е да изпълнява директивите на ЕС и в същото време да търси улеснение за вноса на работна ръка от трети държави на база на съответните партньорства за мобилност на ЕС.

Глобално споразумение за безопасна, методична и регулирана миграция беше прието по принцип на 13 юли от всички 193 страни, членки на ООН. Окончателното подписване на споразумението е предвидено да стане на конференция на ООН в Маракеш, Мароко, на 10 и 11 декември т.г. Няколко държави вече обявиха, че няма да го подпишат - Австрия, САЩ, Австралия, Хърватия, Унгария, Полша, Италия. Договорът не е задължаващ.