Не е внесено искане за ново увеличение от 1 януари на цената на тока, каза вицепремиерът Екатерина Захариева, цитирана от БТА. Четох в медиите няколко пъти, но нито регулаторът е казал такова нещо, нито е внесено искане, това са спекулации, добави тя.

По повод отложеното заседание на енергийния борд Захариева каза, че отлагането е заради поета отговорност към всички участници в борда да има достатъчно време за запознаване с материалите.

В Министерството на икономиката и енергетиката все още не са били готови с проектопромените в закона за енергетиката. Ще приключат днес, обясни вицепремиерът.

По думите й това е закон, с който служебният кабинет изпълнява ангажимента си за промяна, свързана с независимостта на регулатора, неговото назначение от НС, с това той да функционира по-добре, като бъде разделен на два състава - воден и енергиен.

Не е разумно да има увеличение на цената на тока през януари. Първо държавата трябва да предприеме действия, които да смекчат влиянието на тези цени. Това коментира в интервю за „24 часа" председателят на ДКЕВР Светла Тодорова по повод повишението на цената на тока с 10% през октомври и евентуалните намерения на ДКЕВР да стори това и през м. януари 2015 г..

"Защо точно сега решихме да повишим цените? Защото според мен това беше изключително неотложно. Дали ще бъде направено през октомври или през ноември, това наистина би било някакво политическо решение. Моето мнение беше, а и бях подкрепена от по-голямата част от комисията, че трябва да действаме бързо. Няма време. Всички уважаващи се експерти в енергетиката са на мнение, че това трябва да се случи", коментира Тодорова.

За въвеждането на такса „бедност" Тодорова коментира, че практиката на развитите държави е всички потребители да плащат такава. Парите ще отиват във фонд за подпомагане на социално слабите. Според нея обаче в България една допълнителна такса няма да бъде приета, така че такса върху производителите може да бъде наложена.

Същевременно обаче при централите, които са на регулирания пазар, този техен разход ще трябва да бъде признат в цените на тока, така че крайните потребители отново ще компенсират, казва шефът на ДКЕВР.