Поведението на лидерите на ИТН няма нищо общо с правилата и те обикновено ни навират с огромно удоволствие как те единствени са хора, които нямат нищо общо с политиката досега. Това каза в предаването "Лице в лице" по bTV Татяна Дончева, зам.-председател на НС и депутат от "Изправи се БГ, ние идваме".

"Правилата в тази дейност са изработени от хиляди години и според мен тези, които са живели преди нас, не са били нито по-прости, нито по-малко нахакани в млада възраст, нито по-малко амбициозни и те сигурно са имали нашите мечти да стигнем върха. Няма нужда да се правим на интересни, като си обърнем наопаки дрехите и тръгнем на ръце. В политиката водещо е разбирателството. Да обясняваш на всички останали, че те нямат право на нищо, че как беше фразата - "Кой си ти, бе, предлагач, че да предлагаш" - Моля?! Или се научете да говорите уважително и възпитано, както подобава на постовете, за които претендирате, или много ви моля, не искайте от някого да споделя с вас отговорност за една работа, която вие очевидно не знаете как се върши".

Не искайте от нас да носим отговорност, допълни Дончева.

"В момента част от обществото казва - Много ни писна, няма да ходим трети път на избори, обаче искаме на всяка цена. Има неща, които не могат да станат на всяка цена. Много ни се иска и на нас, ние ще поработим върху различни варианти, защото ситуацията е такава, но това че българският избирател ни е поставил една супер сложна задача с хора, които ни се водят, ни се карат, ни знаят къде отиват, ни знаят каква работа са поели, нито имат идея как да я вършат. Какво си говорим за служебните министри и как те били свободни от другите, не служебните, които не били свободни".

По думите й личностите имат ключово значение:

Ако министрите, които се предлагат не са в състояние да се справят с работата, която им предстои, ние просто ще крушираме. Не е въпросът кой щял да се връща на бял кон, на бял самолет, на друг самолет, на ракета и кой щял да ходи в Космоса. Това е положението и то трябва да бъде разбрано. Аз дотук не виждам много разбиращи хора, а виждам едни хора, които си продължават както те си мислят и мислят, че всички парламентарни разговори са бутафория, която старите политици си пробутват на избирателите.

Не, разговорите са, за да се постигне ясно решение, да се разпределят отговорностите и работата, каруцата да тръгва нанякъде, където трябва. Ако някой не го разбира и смята, че той е измислил политиката или олимпийските игри, да ходи където иска.

Ако някой смята да прехвърли отговорност на друг, а пък суверенът му е дал първото място, това не може да стане. Или играйте нормално и по правилата, или играйте както искате, без да се оправдавате с никой. Всеки може, колкото може. Аз не мога да постигна върхове в леката атлетика и балета. Ако някой ми стоварва на мен такива очаквания, съжалявам. По същия начин смятам, че някой стоварва на сценаристите очаквания, които те не могат да изпълнят, защото идея нямат какво да направят и сега те си търсят на кого да прехвърлят. Ние, разбира се, като едни сериозни хора, които не сме от вчера, ще се постараем да направим нещата така, че да можем да изгазим вира, в който сме попаднали".

Татяна Дончева заяви, че ще кажат какво мислят, след като всичко бъде внесено при президента и от президента в парламента.

"Имаме техническо време до гласуването, защо да бързаме да казваме предварително каквото и да било".

"Може да ви се стори странно, че състав на МС може да бъде представен на политически сили, от които се иска подкрепа, на слайдове и без за никого да се посочи на колко е години, къде и какво е завършил, къде и какво е работил. На мен ми се стори малко странно", допълни още Дончева.