"Трябва да стане ясно на хората - битката не е да се отсече нечия глава, а спорът е за политическата линия на партията и за това как функционира като вътрешна демокрация. Спорът е дали БСП остава социалистическа по идеология и проевропейска политическа сила или се превръща в популистка консервативна партия. В позицията на идейната комисия на БСП, заявена на вчерашния пленум, се казва, че платформата "Визия за Европа" е била неглижирана и загърбена. Бяха използвани послания, които сериозно се разминават с идеологията на левицата. Понятието "ляв консерватизъм" не съществува в политическата природа, а то беше налагано лично от Корнелия Нинова. Подчертаното националистическо говорене на терена на патриотите доведе до това ВМРО да има втори евродепутат, защото хората винаги предпочитат оригинала пред копието."

Това заяви в предаването "Неделя 150" по БНР президентът на ПЕС и евродепутат Сергей Станишев.

Попитан за критиките от страна на неговите съпартийци и колеги в ръководството на БСП и във воденото от него правителство Весела Лечева и Румен Овчаров за старите лица в партията, той отговори, че едва ли те могат да бъдат разглеждани като "символите на промяната".

На въпроси за инфарктното 8 часово заседание на вчерашния пленум на левицата и бламирането на Нинова, Станишев коментира, че е бил представен политически доклад, който не отговаря на основния въпрос - защо в рамките на две години БСП загуби два спечелени избора.

"Това бе един скопен доклад, тежко редактиран от Изпълнителното бюро в посока заглаждане на сериозните политически анализи и оценки. Взе се решение работна група да доработи доклада като включи политическите изводи от заседанието. Пленумът не подкрепи предложението Корнелия Нинова да оглави тази група, което е политическа оценка от страна на НС. Въпросът не е колко тежки са политическите изводи, а да не повтаря БСП едни и същи грешки, които стават системни. В НС на БСП имаме политически различия за линията на партията, за ценностите й и за запазването на демократичния й характер."

Как се ръководи партията

"Има вече ясно изразено мнение как се ръководи партията. Свидетели сме на едноличен стил на вземане на решения, често на политика на инат, като се загърбва колективният характер на БСП. В партията тежко е нарушен вътрешният диалог. Пленумът е използван за подпечатване на решения, предварително съобщени на медиите. Такъв пример е оцененото еднозначно като политическа грешка излизане на парламентарната ни група от Народното събрание. Тогава пленумът бе поставен пред свършен факт, а Румен Овчаров отново защитаваше лидера чрез заплахи за бламиране в навечерието на изборите. И НС се съобрази. Но навсякъде в кампанията този въпрос беше поставян от нашите членове и симпатизанти - те не разбират нито логиката, нито ползите от това да с лишиш от тази висока трибуна.

В такъв контекст прекият избор е опит председателят на НС да бъде поставен над конгреса, над НС, без необходимостта да се съобразява с техните решения. Настроението в партията е на конгреса да има връщане към колективното начало, а не да продължи командването по вертикала. Нужни са взаимна чуваемост и уважение, отчитане на различните мнения. Ако нямаш обединение и мир в собствената си партия, никой няма да ти даде управлението на държавата. Хората искат предвидимост, спокойствие и визия за развитие.", продължи анализа си Станишев.

Той категорично отхвърли прехвърлянето на отговорността за силно централизирани избори, каквито са европейските, към местните структури и нарече подаването на оставка имитация и опит за картбланш за още 4 години на върха на БСП.

Станишев посочи, че е невъзможно провеждането в навечерието на местните избори на прозрачен, ефективен и почтен пряк избор за председател на партията. Той го определи като авантюра, която "ще хвърли БСП в хаос и в юридически проблеми."

"Представете си да правите избори без Изборен кодекс, без ЦИК, без избирателни списъци - така всеки може да постави под съмнение резултата."

"Битката не е лична. Да, наложи се да уволня Корнелия Нинова като заместник-министър. Но след това я извадих от политическото небитие - включих я в ръководството на БСП и й дадох шанс да развие своята политическа кариера и да стане председател на НС на партията. Готов съм да говоря с всеки, стига да има реален диалог", отговори Станишев на въпрос на водещата дали двамата разговарят и има ли лична вражда. "В политиката се влиза с каузи, а не с вендети", коментира той.

"На заседанието на групата ни в Европарламента, заместник-председател на НС представи кандидатурата на Петър Витанов от името на ръководството. Попитах дали е имало заседание на Изпълнителното бюро, но стана ясно, че това е позиция лично на Корнелия Нинова и тя предварително е сведена на колегите. Така се стигна до поредното решение, в което няма политическа логика. А сега предстоят важни преговори кой в коя комисия е и каква позиция ще заема в групата и в ЕП. Аз, разбира се, ще помагам, уважавам всичките си колеги. Но политиката на инат дългосрочно не може да бъде добра политика."

Шансовете на Тимерманс

На въпрос за преговорите в ЕС, президентът на ПЕС заяви, че "Тимерманс има реални шансове да бъде излъчен като председател на ЕК и разчитам да постигнем резултат. Изобщо няма да е лесно, но е важно да се придържаме към принципи - ние настояваме кандидатурата за ЕК да е сред водещите кандидати, участвали в изборите - противното е грубо пренебрежение към гражданите на ЕС при рекордно висока избирателна активност - над 51%.

Нашият кандидат има не само най-голям реален опит, но и най-ясна концепция за това как да се промени ЕС, за да стане социален, да преодолее ограниченията и да положи грижа за околната среда - това са условията следващите поколения да живеят нормално и уютно в Европа.

Едно е сигурно - прогнозите за крах на левицата в Европа не се случиха - имаме 153 депутати и без нас е невъзможно да се вземе нито едно важно политическо решение. Ще търсим съюзи, а това е въпрос, който стои с пълна сила и пред БСП. Но първо трябва да има диалог в партията, защото е невъзможно да търсиш съюзници, с които е много по-трудно да намериш общи принципи, ако в партията си имаш разделение", завърши участието си лидерът на европейската левица.