"Нека кажем на хората в България, че имат избор. Ако не харесват статуквото, ако искат промяна, могат да излязат и да гласуват. Така ще покажат ясно, че има промяна на общественото мнение и можем да поискаме предсрочни избори. В момента България няма посока. Имаме правителство на оцеляването. Запушват се дупки и протести. Няма предвидимост и нормална бизнес среда, има бедност и неравенство. А те са основната причина за демографска криза и бягството на хората зад граница. Като държавноотговорна партия, БСП трябва да покаже, че може да изведе страната към нова перспектива."

Това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев в Каварна, където заедно с Валери Жаблянов присъства на Общобългарския събор и на среща с обществеността. Домакини бяха кметът на общината Нина Ставрева и народните представители Красимир Янков и Даниел Петков.

"Искам да Ви поздравя за това, че пазите тази силна българска традиция и за поредна година организирате Общобългарския събор. Днес над 2000 души и български състави от Украйна и Молдова са тук за събитието. Трябва да укрепваме връзките с българите, които по волята на съдбата живеят в чужбина. Не бива да допускаме те да се чувстват забравени", благодари за поканата Станишев на кмета Нина Ставрева.

Попитан за промяната в Европа, президентът на ПЕС отговори, че "дясното мнозинство доведе до това недоверие в Европа, до отдалечаването от гражданите. Десницата започна да демонтира социалната държава от 2008 г. чрез политиката на ограничения и орязване на социалните разходи. Нашата мисия е да се борим срещу това. Голямата ни задача е да обърнем европейския кораб към Социална Европа".

Снимка: Dir.bg

"Имаме план - ясен манифест - Нов социален договор за Европа. В него предвиждаме единен евромеханизъм за формиране на минималната работна заплата, която да е поне 60% от средната, защото в момента наблюдаваме феномена на работещите бедни - хората работят на по две или три работи, за да свържат двата края. Днес почти половината от българите живеят на ръба на бедността или в тежки материални лишения. Нямало пари за пенсии и за социална политика. А във Варна едно кръгово кръстовище струва 120 млн. лв. - над 30 млн. лв. за 1 км отсечка. Само когато БСП е на власт има последователна политика за увеличаването на доходите", категоричен беше Сергей Станишев.

"Всички приказки за това как левицата в Европа изчезва са фалшиви новини. В момента имаме изключително добро представяне на левите партии на националните избори - победа в Испания, очакваме добри резултати на 5 юни в Дания.

Последните прогнози в Европа показват, че има изравняване на силите и ПЕС ще бъде една от двете най-големи политически сили. Доволен съм, че нашето политически семейство е единно и консолидирано, с ясна политическа воля да дадем битка за мнозинство в ЕП и да излъчим следващия председател на ЕК след 25 години управление на ЕНП", коментира политическата ситуация в Европа президентът на ПЕС.

"Преодолеем ли страха от ГЕРБ, ние ще променим България и живота на всеки човек. Има смисъл човек да се интересува от политика. От помощта за децата до пенсиите - всичко е политика. Когато държавата изпълни в пълна степен ангажиментите си, тогава ще се промени и животът на всеки от нас. Трябва да спечелим не с малко, а много категорично тези избори", заяви народният представител от областта Красимир Янков.

Валери Жаблянов посочи, че победата на предстоящия евровот има национални измерения и че "БСП трябва ясно да каже, че като дойде на власт, ще се случи нещо добро за всяко българско семейство, както и да заяви конкретно как ще го постигне. Можем да покажем компетентност и да преодолеем един хроничен дефицит на България - липсата на национални приоритети и чувството, че все догонваме другите."