Президентът на ПЕС Сергей Станишев се включи в най-големия фестивал на българската общност в Обединеното кралство в Енфийлд, Северен Лондон. Тази година традиционното Гергьовско хоро се организира съвместно с фестивала на Източноевропейската култура. Други участници от евролистата на "БСП за България" бяха Цветелина Пенкова и Иван Кръстев.

"Най-голямата задача е да се работи така, че България да бъде подредена като общество, институции и държава, за да може всеки да се реализира у дома си, а не да търси възможности навън", заяви Станишев.

Той поиска по-силен държавен ангажимент и финансова помощ и за съботно-неделните български училища в чужбина. "Половината от децата тук говорят български, но трудно пишат, а трябва да запазят българския дух", каза той и разказа, че по време на разговорите си с хората на фестивала всички са му казали едно и също: "Направете така, че да можем в България да си намерим работа, да имаме добро заплащане и да останем в Родината си."

"БСП като социална партия трябва да направи така, че да се променят нещата, да се отворят възможности за реализация - ние защитамаме обикновения човек", подчерта Станишев. "Това е голямата мисия за БСП, защото ние защитаваме обикновения човек - да има възможности за работа и бизнес. Най-големият капитал на една страна са хората, тогава има пазар, има и развитие на икономиката", каза той.

Президентът на ПЕС даде пример с една от срещите си: "Една жена ми каза - защо синът ми, който е завършил компютърни науки, трябва да работи в Швеция, а аз съм тук - във Великобритания".

Според него липсата на активна политика за българите в чужбина е огромен проблем. "Когато знаем, че между 1,5 и 2 милиона българи живеят в чужбина, огромна част от тях в ЕС, трябва по-активна политика на държавата. В отворения свят никого не можеш да задържиш насила, особено когато реалността предлага мизерия, а не доходи", коментира Станишев.

"Трябва да направим така, че нашите родители, нашите баба и дядовци да не се чувстват изоставени и тъжни", подчерта на свой ред Цветелина Пенкова пред българската общност. Според нея в момента България представлява не добра среда и затова човешкият капитал изтича. А според Иван Кръстев трябва да се работи в две посоки - връщане на сънародниците ни зад граница у дома. Но за тези, които са се устроили в чужбина, да не прекъсват връзките си с Родината.

Българските посолства трябва да бъдат подсилени, заяви още той. Проблемите на българите във Великобритания, които са по официални данни 280 хиляди, а сигурно и много повече, не могат да бъдат посрещнати от посолството ни в момента, особено сега, когато идва Брекзит, обясни Нишан Джингозян, основен организатор на фестивала от българска страна и председател на Български център за социална интеграция и култура.

Българите във Великобритания имат нужда от институционална подкрепа - как да си попълнят новите документи, как да не бъдат принудени да напуснат, допълни той. Ние не сме емигранти, а мобилни граждани на Европа, каза още Джингозян. Той разказа, че българският културен дом в Лондон.

Идеята за фестивала днес е да се промотира културата на страните от Източна Европа и да развенчае внушаваната с години от крайнодесни политически партии и таблоиди във Великобритания подвеждаща представа за тези държави.

Организатори на фестивала са благотворителната организация "Български фолклор, традиции и култура", East European Forum - платформа на 45 организации, подкрепящи гражданите на ЕС във Великобритания, БСП-Лондон, кметство Енфийлд и Forty Hall & Estate.

Над 15 български групи за народна музика и танци взеха участие в събитието, както и представители на общностите от Румъния, Полша, Сърбия, Унгария, Украйна, Македония и Кипър.

Специални гости на фестивала бяха Кхалид Махмуд, депутат от Лейбъристката партия и министър в сянка на външните работи и Британската общност и Сарай Каракас - кмет на Енфийлд. И двамата провероха разговори с президента на ПЕС Сергей Станишев. На място бяха още Несил Калискан - председател на общинския съвет в Енфийлд, Кейт Осамор - депутат, Джоан Райън - депутат, Джоан Маккартни - заместник-кмет на Лондон, представители на Home Office, the3million и New Europeans - двете най-големи организации в подкрепа на гражданите на ЕС във Великобритания, представители на Лейбъристката партия, както и на екипа на кмета на Лондон, Садик Кан.