Това заяви пред журналисти в Съдебната палата Сотир Цацаров - главен прокурор на Република България, във връзка със срещата между председателя на ВКС Лозан Панов и премиера Бойко Борисов, на която са обсъждани евентуални конституционни промени в областта на съдебната реформа, предаде Агенция "Фокус".

"Това ли е целта – да настроим съд срещу прокуратура и прокуратура срещу съд? Аз лично няма да го допусна. Хората, които работят в съда и прокуратурата, не го заслужават", смята Сотир Цацаров.

По отношение на председателя на ВКС Лозан Панов, той заяви: "Това, ако продължава, ще стигне до някакъв край и този край ще е тотално противопоставяне. Аз мога да работя в система на тотално противопоставяне. Свикнал съм, достатъчно неща са се изсипали на главата ми. Съмнявам се обаче, че той може".

Цацаров допълни, че ще направи всичко възможно, за да не допуска противопоставяне между съд и прокуратура.

"Аз не искам г-н Панов да се помирява с мен по една проста причина – аз не воювам с него", коментира още главният прокурор.

Във връзка със срещата между председателя на ВКС Лозан Панов и премиера Бойко Борисов, на която с обсъждани евентуални конституционни промени в областта на съдебната реформа, Цацаров каза: "Тези срещи не ме притесняват".

За една от обсъжданите теми на срещата, чрез нормативни промени да бъде създаден механизъм за търсене на отговорност от главния прокурор, Цацаров заяви:

"За създаване на такъв механизъм не е необходима промяна в Конституцията. За създаването му е необходима промяна само в Закона за Съдебната власт и НПК.

Това е едно. Второ – моят статут, колкото и странно да звучи, може би и на самия г-н Панов, е напълно еднакъв с неговия. По един и същи начин сме избирани, по един и същи начин се урежда нашият статут, по един и същи начин се урежда нашето освобождаване".

Според Сотир Цацаров, ако бъде създаден такъв механизъм, той трябва да обхване както двамата председатели на върховни съдилища, така и главния прокурор.