Ветото на Австрия за разширяване на Шенген не е свързано с България, заявиха на съвместен брифинг председателят на Националния съвет на Австрия Волфганг Соботка и председателят на Народното събрание Росен Желязков.

Визитата на Соботка в София е по покана на председателя на българския парламент, припомня БТА. След Желязков той имаше среща и с президента Румен Радев и премиера Николай Денков. 

Ясно е, че от 2015 г. шенгенското пространство не функционира по начина, по който трябва да функционира, същото се отнася и за Дъблинското споразумение, каза председателят на Националния съвет на Австрия. Той отбеляза, че в момента са въведени гранични контроли на много места в Европа.

"Именно по тази причина ние наложихме ветото за влизането на България в шенгенското пространство, което искам изрично да подчертая, че не е свързано с България. България изпълнява своите задължения по отношение на критериите за приемане в шенгенското пространство. Аз лично имах възможността да се убедя днес в това на българо-турската граница", заяви Волфганг Соботка.

Той изрази надежда, че разговорите между министрите на вътрешните работи ще доведат до удовлетворително решение за всички страни, за да може Шенгенското пространство да започне най-сетне отново да функционира по начина, по който трябва.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков също потвърди, че ветото на Австрия не е свързано с изпълнението на критериите за членство в шенгенското пространство, с управлението на процесите по мигрантските потоци и справянето на страната ни с опазването на външната граница на ЕС.

Установено е, че мигрантският поток през България е незначителен процент в сравнение с останалите трасета, по които се стига до Централна Европа, посочи Желязков. В същото време има изградена надеждна система, така че не става въпрос за отношение на Австрия към България, добави той.

Нашата позиция е, че приемането на България и Румъния ще оптимизира шенгенския режим, ще позволи съсредоточаването на повече ресурси по външните граници, ще благоприятства процесите по миграцията, в т.ч. и въпросите с реадмисията и предоставянето на убежище, каза председателят на българския парламент. Той изрази надежда българската позиция да бъде добре разбрана и артикулирана в австрийското общество. Очакваме по време на Испанското председателство още в края на тази година да приключат успешно триалозите, свързани с пакта по миграция и убежище, така че очакванията на Австрия да бъдат удовлетворени и България да се възползва от свалянето на австрийското вето, заяви Желязков.

На срещата между Соботка, Желязков и представители на парламентарни групи в Народното събрание е засегната и темата за разширяването на ЕС със страните от Западните Балкани. Ние подчертахме, че по отношение на Скопие не поставяме условия, но сме категорични, че началото на преговорния процес може да започне само тогава, когато парламентът в Република Северна Македония гласува за промяната на конституцията и за включването на българската народност в нея, заяви Росен Желязков.

Волфганг Соботка каза, че за Австрия приобщаването на Западните Балкани към ЕС е изключително важно от гледна точка на архитектурата за сигурност в ЕС и от икономическа гледна тока, защото виждат какво влияние има в този регион и до каква дестабилизация може да доведе.

Снимка: Прессекретариат на президента

Соботка се срещна и с президента Румен Радев.

"Приемането на България в Шенген е национален приоритет и като отговорна и надеждна държава-членка на Европейския съюз (ЕС) страната ни полага големи усилия за охраната на външните европейски граници", каза българският държавен глава пред председателя на Националния съвет на Австрия. 

Радев посочи, че България е вложила много ресурси от националния си бюджет за овладяването на миграционния натиск и е изпълнила всички технически критерии за членство в Шенгенското пространство още през 2011 г. По думите на президента, приемането на България в Шенген ще окаже положителен ефект не само за гражданите на страната ни, но и за бизнеса, включително за големия брой австрийски компании, които развиват дейност у нас.

Румен Радев и Волфганг Соботка бяха единодушни, че за опазването на външните граници на ЕС е необходима по-активна солидарност на европейско ниво и общи усилия на всички страни членки. Президентът изрази признателност за подкрепата на Австрия за това Европейската комисия да насочи повече средства за укрепването на българо-турската граница.

"Необходими са и съвместни усилия за борба с финансовите мрежи и центрове, разположени в редица европейски страни, които обезпечават не само нелегалната миграция, но и захранват корупцията", заяви още Румен Радев, като запозна Волфганг Соботка с предлагания от България проект за оперативна група с участието на всички държави от ЕС, които да координират действията си за преустановяване на финансовите средства за трафик на хора.

Волфганг Соботка изрази тревогата на австрийското общество от засиления нелегален трафик на хора към ЕС, който повдига въпроси от гледна точка на сигурността. Той подчерта, че Австрия високо цени усилията на България за охраната на външните граници на ЕС, което е обща задача на всички държави -членки. Австрия не е повдигала въпрос за работата на българските служби за сигурност като условие за приемането на България в Шенген, стана известно още на срещата.

По време на разговора Румен Радев и Волфганг Соботка отбелязаха добрите икономически връзки между България и Австрия, която е вторият по големина реален инвеститор в българската икономика. Двамата обсъдиха и европейската интеграция на Западните Балкани.

В рамките на визитата си в София, председателят на Националния съвет на Австрия разговаря и с премиера Николай Денков

Снимка: Министерски съвет

"Австрия и Нидерландия ще спечелят, ако България и Румъния бъдат приети в Шенгенското пространство. Европейският съюз може да овладее мигрантската криза, само ако осъзнае, че всички държави членки заедно трябва да пазят външните му граници. Това включва не само финансиране, но и оборудване с технически средства и подсилване с хора. Точно затова сме поканили гранични служители от Австрия, Нидерландия и други европейски страни да дойдат на нашите външни граници", посочи министър-председателят пред Соботка. 

"С общи усилия трябва да се борим също срещу трафикантите на мигранти, които са част от силна международна мрежа, чиито организатори и спонсори са в Европа", добави Николай Денков.

"Шенген и Дъблин не работят", категоричен беше от своя страна Волфганг Соботка. И пред Денков той изрази опасенията на Австрия от мигрантската вълна, която залива страната и даде конкретен пример: "Виена е третият по големина "сръбски" град след Белград и Нови сад", а в страната има още много мигранти от различни други националности.

Акад. Денков изрази готовност за среща с австрийски парламентаристи по време на предстоящото си посещение във Виена на 24 октомври.