Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права към комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи ще обсъди днес на закрито заседание обстановката в България. Това съобщи пресслужбата на ЕП.

В заседанието ще участват зам.-главният прокурор Красимира Филипова, вицепремиерът Екатерина Захариева и зам.-министърът на правосъдието Десислава Ахладова, представители на Венецианската комисия към Съвета на Европа и на групата държави срещу корупцията към същата институция, на Европейския икономически и социален съвет, на Европейската комисия, представители на гражданското общество. Срещата ще продължи от 10.00 до 14.30 ч. българско време.

В съобщението се уточнява, че групата за наблюдение към парламентарната комисия разглежда случаи на заплаха за демокрацията, върховенството на закона и основните права, както и борбата с корупцията в ЕС. Председател на групата е евродепутатът Софи инт'Велд (Обнови Европа, Нидерландия).

Пресслужбата на ЕП уточни, че след заседанието не се предвиждат съобщения на институцията за съдържанието на разговорите. Съществува възможност след днешното заседание политическите ръководства на парламентарните групи да решат да обсъдят обстановката в нашата страна в открит дебат.

От българска страна ще участват виртуално министърът на външните работи Екатерина Захариева и зам.-главният прокурор Красимира Филипова.