"Не сме използвали химическо оръжие. Това е лъжа. И образът на убиец на собствения си народ, който ми приписвате, също е неверен", увери в интервюто Асад, предаде Фокус.

Той призна, че определени лица от управлението му са допускали персонални грешки. „Всички правим грешки. И президентът допуска грешки. Никой не може да каже: „Те носят сто процента от вината, а ние- нула”. Има нюанси на сивото. Ние нямаме друга възможност, освен да вярваме в нашата победа”, изтъкна Асад, като допълни, че не се страхува за себе си.

Той изрази готовност да сътрудничи тясно с инспекторите на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), които започнаха тази седмица работа в Сирия по подготовката за унищожаването на химическия арсенал на режима на Асад.

"Не вярвам, че може да бъде договорен мир с въоръжените опозиционни групи", каза той.

Не е решила дали да се яви отново на избори

Асад планира провеждането на нови избори преди август, 2014г., когато приключва неговият мандат. Той посочи, че все още не е решил дали да се кандидатира за преизбиране на президентските избори.

В интервю за турска телевизия обаче Асад каза, че може да се кандидатира отново, ако народът пожелае.

Критики към Запада, любов към Русия

Сирийският президент Башар Асад изрази сериозни критики срещу международната общност.

Асад казва, че американският президент Барак Обама "няма и намек за доказателство", че сирийското правителство е използвало химически оръжия.

"Смятам, че Западът има по-голямо доверие на „Ал Кайда”, отколкото на мен. А Барак Обама няма какво повече да предложи, освен лъжи”, коментира Асад.

Лидерът определи руснаците като „истински приятели”, които „разбират, много по-добре това, което наистина се случва в Сирия”, и призна, че сирийската армия си сътрудничи с „Хизбулла” в битките по границата с Ливан.