Той се позова на падането на цените на петрола на международните пазари. Дянков се похвали, че всяка сутрин между 5.30 и 7 ч. преглежда сводките от борсите и е напълно наясно със световната икономика и цените.

Няма риск за увеличаване на безработицата в България, категоричен бе министърът. Няма риск за депозитите, даже обратното – увеличават се депозитите в банките. Все повече чужденци започват да вкарват пари в нашата банкова система, допълни още той, като посочи вложители от Гърция и Румъния.

Не са се увеличили данъците, отрече Дянков твърдението на Костов, че правителството е увеличило данъчната и осигурителна тежест върху българските домакинства. Реално данъците си остават такива, каквито са. Твърденията на бившия премиер се основавали на социологически проучвания, а не на официална статистика.

"Ние удържахме, другите не удържаха. Преди три месеца бях във Вашингтон и им разказвах за пакта за финансова стабилност. Сега съм получил доста заявки да отида пак там, похвали се финансовият министър.
Той заминава на почивка в САЩ, където децата му са на летен лагер.

Този модел, който прилагаме с пакта за финансова стабилност, е от едно време, не е нов. Ние просто сме една от държавите - като Германия и Финландия, които започнаха да го прилагат. Американците са по-зле от нас от гледна точка на финансова политика. Те определено трябва да се поучат от нас", поясни той, като също изрази опасение и за френската икономика. Според него Франция няма проблеми с дълга, но много френски банки притежават значително количество гръцки облигации, а това може да се отрази негативно на банковата система, а оттам и на икономиката.

По повод опасенията на световни икономисти, че тази нова криза ще се задълбочава Дянков заяви, че същите тези икономисти, когато е започнала световната криза, са отричали за съществуването й. Според него САЩ наистина има голям проблем заради дълга. Но темата е силно преекспонирана, защото лятото няма много новини, добави Дянков. И Китай, и Европа предупреждават САЩ да не правят повече грешката да печатат пари, за да стабилизират положението си, защото така те предизвикват инфлация.
Само преди седмица финансовият министър обяви, че летните месеци са виновни за понижения рейтинг на САЩ, тъй като повечето анализатори били в почивка и нямало кой да прави добри анализи.

Ние не сме подготвили антикризисни мерки, тъй като нашата икономика върви нагоре, заяви министърът. През 2009 г. бяхме готови да кандидатстваме в Еврозоната. Тогава ни казаха да изчакаме. Сега нашите показатели са по-добри от показателите в Еврозоната, така че ще изчакаме докато се стабилизират нещата, каза Симеон Дянков и допълни: "Ние искаме да влезем, но имаме претенции за общата фискална политика. Ние сме много активни, затова влязохме в пакта "Евро Плюс".

Министърът изрази задоволство от работата на НАП.
"По-доволен съм в последните 2 месеца от приходите на НАП. От агенцията наваксвали с по 50 млн. лв. на месец и до края на годината щели да изпълнят заплануваните приходи.

Относно случая с "Лукойл" той заяви, че има достатъчно контрол върху компанията. 200 митничари ще останат да контролират там, докато се изяснят всички проблеми.
"Малко е странно това, че "Лукойл Нефтохим" нямат печалба последните 2 години, затова освен митниците и НАП ще влезе в "Лукойл Нефтохим". Възможно е да не са имали печалба, може да са инвестирали твърде много и затова това трябва да се провери".
Според икономисти липсата на печалба в "Лукойл Нефтохим" се дължи на репатриране на печалби към фирмата-майка. Най-големите загуби на компанията са от курсови разлики.
ИЗБРАНО