Илхан Кючюк алармира международната общност "за безпрецедентната ситуация в България" с арести на хора от неговата партия. Евродепутатът сезира "за отстъплението на демокрацията и провалящото се върховенство на закона в България" всички европейски институции, в това число председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, еврокомисаря по правосъдието Дидиер Рейндерс, председателя на Европарламента Роберта Мецола, съобщи пресцентърът на ДПС.

Писмото е изпратено и до главния прокурор в Европрокуратурата Лаура Кьовеши, председателя на комисията за граждански свободи и правосъдие в ЕП Хавиер Зарзалехос, ръководителя на групата на либералите в Европарламента Валери Айе. Сигнала на Кючюк е адресиран и до дипломатическия корпус в България, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и Венецианската комисия.

В писмото се съдържа искане, в съответствие с поетите международни ангажименти, да се предприемат спешни и ефективни стъпки за прекратяване на безпрецедентните събития в България, които, по думите на Кючюк, се доближават до репресия, злоупотреба с власт и натиск от един човек, което води до парализа на институциите и отстъпление от върховенството на закона.

"Събитията от последните седмици показват, че е изключително важно да осветим отстъплението на демокрацията и провалящото се върховенство на закона, които водят до предполагаемата употреба на полиция, прокуратура и съдилища в услуга на санкционирания по "Магнитски" Делян Пеевски", пише евродепутатът до европейските институции и посланиците у нас.

Илхан Кючюк хронологично описва разцеплението в ДПС - от изключването на знакови фигури от партията, през изгонването на Ахмед Доган от "имотите, които ползва под наем от над 20 години" без предизвестие, до внезапните уволнения на хора, които работят в общински и държавни учреждения.

"Не на последно място - от началото на предизборната кампания бяха проведени няколко "блиц акции" на правоприлагащи органи с показни арести или претърсвания в имоти на кметове, бивши кметове и дори депутат, ползващ парламентарен имунитет, които много правни експерти подложиха на сериозна критика по отношение на законността на тези действия", казва още Илхан Кючюк.

Евродепутатът призовава европейските институции да не остават безучастни.

"Като представители на институциите, които са символ на демократичната надежда на българското общество, призовавам ви да обърнете внимание и да реагирате в съответствие с инструментариума, с който разполагате, особено с оглед на организацията и провеждането на предстоящите парламентарни избори, като гарантирате, че международните институции наистина "забелязват какво се случва в България", завършва писмото на Илхан Кючюк.