Това каза вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков в интервю от Бургас за bTV, цитиран от БЛИЦ.
"Много от анализаторите са в почивка през лятото и затова се получават по-големи трусове, нека изчакаме няколко дни, пазарите ще се успокоят.
Вече в САЩ има малък плюс, същото е в Азия, няма причина за безпокойство", каза Дянков.

Не идва нова световна криза. Някои държави може да имат проблеми с фискалната си стабилност, но България няма такива и няма да има”, категоричен е вицепремиерът и пред "24 часа".
По думите му по-високи безработица и инфлация може и да има някъде по света, но в България категорично няма да има такива проблеми.
Затова той препоръчва всеки да си върши работата спокойно и да не се заразява от борсовата паника.

Междувременно всички основни борси днес се повишиха след срива през последните три дни.

"В България ни вдигнаха рейтинга от "Мудис". Не бих купувал злато в момента, то е на високи цени, а смятам, че ще падат. Не бих прехвърлил валутата си във франкове (швейцарски -б.р.) или в други валути и не съветвам и другите да го правят", заяви още Дянков по bTV. По думите му нещата в България са спокойни, но има много какво да се направи за увеличаване на доходите.

След 2 седмици ние започваме поетапно да увеличаваме вдовишки пенсии. От 1 септември минималната заплата ще стане 270 лв, припомни финансовият министър.
През пролетта на 2012 година ще има и друго увеличение на минималната работна заплата, уточни Симеон Дянков. С колко ще бъде увеличена минималната заплата, зависи от бюджета и още е рано да се каже какво ще е решението, добави министърът, цитиран от БГНЕС.

Според Дянков намаляването на средната работна заплата, отчетено вчера от НСИ, е временно явление. Той каза, че всяка година средната работна заплата намалява заради туризъм.
"Есента ще видите, че ще се увеличи работната заплата".

Министърът съобщи, че е поръчал на една от дирекциите си да изготви анализ на ценообразуването при мобилните оператори поради съмнения за големи надценки. Анализът трябва да представен на Комисията за защита на конкуренцията.
ИЗБРАНО