Обществото ни е свидетел на множество сигнали и публикации за купен и корпоративен вот, дори се появиха конкретни имена. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев.

Държавният глава участва в церемонията по награждаване на младежите, завършили своето ниво в Международната награда на херцога на Единбург - България.

Това е причината за днешната среща с представители на институциите, отговорни за предстоящите избори, обясни президентът, цитиран от БТА.

"Още от първия ден на сегашния кабинет аз ясно заявих, че първостепенен приоритет следва да бъде борбата с купения и корпоративния вот и именно по резултатите от тази борба ние ще съдим за общата работа на правителството", коментира Радев и продължи:

"За мен като държавен глава е важно обществото ни да разбере дали институциите осъзнават своята отговорност пред него и дали ще демонстрират така желаната ефективност, така че най-сетне това порочно явление купен и корпоративен вот да бъде силно ограничено, за да може да не изкривява повече гласа на българите и съответно да вкарва представители в парламента, които са продукт на такъв купен вот и не отразяват волята на хората".

Снимка: БТА

Държавният глава ще проведе от 14:00 ч. днес среща с представители на институциите, отговорни за подготовката на предстоящите избори за Народно събрание и за гарантирането на честността на вота.

По думите му справедливостта означава "еднакъв подход от правоохранителните органи към всички, пристъпили закона, а не само към избрани". Радев допълни, че днес на срещата ще бъдат представени доклади и отчети.

Попитан кога смята, че ще трябва да се включи в политиката, президентът отговори, че този въпрос няма никакво отношение към сегашните избори.

Снимка: БТА

"Най-важното е да се осигури честност на вота, така че гражданите да получат увереност и да се върнат към урните, защото в момента те се отблъскват", подчерта държавният глава Румен Радев.