Няма да допусна да се превърне в евъргрийн така наречената театрална афера, заяви в началото на правителственото заседание служебният премиер Димитър Главчев. Той не скри, че не е доволен от темпото, с което Министерство на културата прави проверките и вади фактите по източването на бюджетни средства чрез фиктивни схеми. Главчев заяви, че очаква във ведомството на Найден Тодоров да ускорят проверките.

"Очаквам по-енергични действия от страна на МК, за да бъдат локализирани виновните и да понесат своите наказания, защото е абсолютно недопустимо театралната общност и хилядите творци в областта на културата да понасят бреме, което не са заслужили", заяви Главчев.

Той посочи, че получава стотици обаждания всеки ден в тази посока. И припомни, че е възложил от своя страна също проверка, която да извърши главният инспекторат на Министерския съвет.

"Но очаквам и Министерство на културата с по-енергични и по-бързи действия да се прекрати тази тема и да се знаят виновните и да понесат своята отговорност, а не да се разпростира проклятието върху всички театри и върху всички творци в културата, които в никакъв начин не заслужават нещо подобно", каза още премиерът.

Преди седмица министърът на културата Найден Тодоров заяви, че полицията, прокуратурата и МК извършват проверка замесено ли е в "театралната схема" за източване на пари през фиктивни назначения високопоставено лице в културното министерство, каквито подозрения се появиха.

Скандалът гръмна първо в Разградския, а след това в Смолянския театър. Разпитани, задържани и пуснати под парична гаранция бяха директорът на Театрално-музикалния и филхармоничен център в Разград Левон Манукян и директорът на Родопския драматичен театър Румен Бечев - първия срещу 50 000 лв., а вторият - срещу 15 000 лв. Двамата бяха и уволнени от културното ведомство.

Междувременно Апелативният съд в Пловдив вчера пусна под гаранция от 15 000 лв. сочения за "мозък" на схемата за милиони Петко Писков, обвинен като помагач при източването на държавния средства от театрите в Смолян и Разград. На заседанието, в което програмистът обжалваше задържането си под стража, стана ясно, че му е повдигнато и ново обвинение - за злоупотреба с близо 500 000 лева от Смолянския театър. Под гаранция от 10 000 лв. днес беше пуснат и Атанас Георгиев.

Служебният премиер коментира още две теми пред държавата - охраната на границата с Турция и организирането на честни избори, като подчерта, че към момента и по двата сюжета проблеми няма.

Премиерът заяви, че всичко с оградата по границата с Турция е наред и сме намалили с общи усилия и с помощта на съседите мигрантския приток със 71% спрямо миналата година.

Главчев обясни, че вчера е прелетял над границата и е обходил пеш граничното съоръжение заедно с министрите на отбраната и МВР и шефовете на Гранична полиция и отбраната, именно за да види дали има пробойни по оградата. Твърдението, че преградното съоръжение е компрометирано на площ от 100 км, прозвучало по време на заседанието на КСНС при президента. С днешна дата Главчев разсея спекулациите, по думите му.

"В понеделник прелетяхме над съоръжението, но не само прелетяхме, а след това и по земя извършихме проверка. И се оказа, че цялата ограда си е на място. Ако има компрометирани участъци, те се възстановяват в рамките на 24 часа", заяви Главчев. Изключението без ограда е само на площ от 50 метра при река Тунджа, но това се компенсира с патрули, обясни служебният министър-председател. 

По въпроса за парламентарните избори Главчев увери, че се прави всичко, в непрекъсната координация с ЦИК, за да се проведат честно и прозрачно, и да не се допуснат манипулации с гласовете, които се извършват най-често с хартиени бюлетини. По думите му обаче са взети мерки и за сигурността на машинния вот.

"Направили сме предложения, очакваме да бъдат приети - които не бъдат, ще бъде осведомена обществеността. Аз очаквам да бъдат приети", каза още премиерът по отношение на ЦИК. "Нашите усилия, на служебното правителство и на колегите министри, които се занимават пряко с изборите, са да се проведат по същия начин, по който се проведоха последните. Там нямаше никакви забележки", обобщи Димитър Главчев.