Купеният и контролиран вот и дейността на МВР, прокуратурата и ДАНС по пресичането му, публикуваният списък на хора с прякори, обявени за традиционни купувачи на вот по региони, който е изпратен на силовите ведомства, подготовката на електронното министерство и ЦИК за сигурността на машинното гласуване, съхранението на машините, унищожаването на старите ролки с хартия за бюлетините - това бяха само част от темите и въпросите, които прозвучаха на срещата при президента Румен Радев, продължила час. Държавният глава я инициира, за да се запознае отблизо с действията на държавата по гарантирането на честен и прозрачен изборен процес на вота на 27 октомври.

Още снимки от срещата вижте ТУК

"Всички сме поставени пред един проблем - това е политическата криза. Няма да имаме правителство със срок на годност, докато не се повиши избирателната активност, а това е повлияно от дейността на органите, които отговарят за сигурността на вота", каза президентът по време на срещата, в която участваха министрите на МВР Атанас Илков, на електронното управление Валентин Мундров, на иновациите и растежа Росен Карадимов, който е и координатор на изборите от името на МС, главният прокурор Борислав Сарафов, представител на ДАНС, председателката на ЦИК Камелия Нейкова и вицепрезидентът Илияна Йотова.

"Нищо не отблъсква повече гражданите от урните, както доказателствата за купен и контролиран вот. И нищо повече не ги отблъсква от това, когато видят, че представителите на този купен и контролиран вот влязат в българския парламент и се разпореждат с тяхната съдба", предупреди различните органи на държавната власт Румен Радев. 

Купуването на гласове и корпоративният вот - това са тежките заболявания на нашия изборен процес, констатира президентът. И настоя държавата да не допуска "не само в следващия, а и в никой парламент да не влизат представители на купения вот и контролирания вот".

Радев попита поред МВР, ДАНС и прокуратурата какво вършат по пресичането на купуването на гласове, а на срещата стана ясно, че и трите ведомства са получили списъка, публикуван от "един сайт, който е анонимен източник", по думите на Борислав Сарафов.

Илков обясни, че повечето имена от списъка са познайници на полицията, но не скри опасението си, че списъкът с купувачи на вот може да опорочи разработките им. По думите му, МВР не е чакало да види списъци в социалната мрежа, за да се задейства.

"За всеки сигнал се отпочват незабавно действия, резултатът се докладва", обобщи той. И уточни, че в сигналите няма имена, но тъй като те имат информация отпреди за въпросните прякори, че са променяли вота на граждани, като "за по-голямата част от лицата имаме действия по тяхното обезпечаване". "Така че, ние не сме чакали някой през социалните мрежи да ни информира", отговори на Радев вътрешният министър.

"Тази информация изигра сигнален ефект върху нашата работа, надявам се да не бъде опорочена в резултат от тази публичност", каза Атанас Илков. Той съобщи, че до момента са получили 85 сигнала за купуване на гласове, а са били проведени 128 специализирани операции срещу това. 

Изпълняващият функциите на главен прокурор Борислав Сарафов пък заяви, че е "силно възхитен и впечатлен" от работата на МВР и ДАНС в противовес на купуването на гласове.

Сарафов предупреди, че един прякор не означава, че веднага и без доказателства трябва да арестуват човека, който е обявен в списъка с търговците на гласове. 

"По отношение на списъците пуснати до трите институции, аз съм дълбоко убеден, че колегите от МВР не са изненадани от много от лицата в тези списъци, но правовата държава изисква да не се започват репресивни действия по анонимен източник, защото сайтът е анонимен източник. Не е достатъчно само някой да има прякор, за да бъде набеден в едно или друго престъпление", смята Сарафов. 

Според президента обаче с оповестяването на този списък гражданите вече показват, че нямат търпение да стават свидетели на тази изборна търговия. 

"Аз не искам да коментирам тези списъци, колко са достоверни, но има нещо важно, самият факт, че гражданското общество вече се надига, събира и представя информация, показва, че вече явно е достигнат някакъв предел на гражданска търпимост", коментира Румен Радев.

Снимка: БТА

Според него публикуването на този списък е важен сигнал да се работи интензивно и да се проверява всичко. "Безкомпромисни действия очаква обществото, защото е въпрос за връщане на доверие", подчерта президентът. 

"Ще работим по тези хора, но не можем да изкараме никого виновен преди да са събрани конкретни доказателство по него", отвърна Сарафов. 

И спомена за ареста на Джейхан Ибрямов. "Знаете, че се наложи сваляне на имунитет при условието на заварено престъпление".

"Това е добре, че има списъци, но с тях не трябва да се преекспонира значение, защото всяко нещо се използва в политическата кампания, би могло да бъде политическо оръжие, с което някой злепоставя друг", притеснява се и.ф. на главен прокурор. 

Снимка: БТА

Председателката на ЦИК Камелия Нейкова и министър Росен Карадимов, който е координатор на вота от страна на МС, изтъкнаха проблема със съхранението на машините и неунищожените ролки хартия за бюлетини от минали избори.

Преди това Камелия Нейкова обяви, че докато ДАНС не докладват след проверка на помещението в склада за машините, договор с наемодателя няма да подпишат. По искане на ЦИК МВР вече е извършило своята проверка. 

ЦИК е одобрила съвсем друг вид допълнителна защита на ролките хартия, която не е използвана досега, обяви Камелия Нейкова.

Председателката на ЦИК съобщи още, че две от областите още не са докладвали за унищожени ролки стара хартия от предишни избори, нещо, за което Избирателната комисия постави срок до 30 септември. Повечето вече са унищожени, както и тези на печатницата на БНБ. Нейкова призова да не се спекулира с темата за ролките хартия за машините.

Зам.-председателят на ДАНС Георги Георгиев, председателят на ЦИК Камелия Нейкова и и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов

Снимка: БТА

И обясни, че на тези избори хартията ще бъде съвсем други защити, неприлагани досега и дори визуално се различава.

В частичните избори за кмет на 20 октомври и в тези за парламент на 27 октомври няма да се използва хартия, която е била произведена и използвана в предходни избори, подчерта шефката на ЦИК. "Няма да се използват ролки, прибрани в чувалите от преди", наблегна Нейкова. По отношение на съхранението на машините председателката на ЦИК обяви, че сега е намерено решението, но съхранението на машините в момента не е трайното решение.

Вече няколко години те са в частен склад, тъй като не е намерен държавен имот, който да бъде предоставен за склад, заяви Камелия Нейкова. И съобщи, че предстои преместване на машините в друго помещение на същата фирма, но след изборите.

Радев също изказа притеснението си, че машините се осигуряват от частна фирма и попита как държавата осъществява контрол, така че да няма възможност за въздействие върху тях и съмнения за намеса върху тях. Вътрешният министър отговори, че 24 часа ги пази СОБТ и жандармерия, а в самия карго център никой не може да бъде допуснат без писмено разрешение. ЦИК пък подавали имената предварително за одобрение и проверка от ДАНС и МВР.

Снимка: БТА

"Не мога да си представя как, защо и кога държавата допусна изборният процес да зависи от два търговски договора", възкликна министър Росен Карадимов по повод подсигуряването на машините и тяхното съхранение от частна фирма. Той посочи, че в изборния закон не пише нищо за съхранението на машините. И допълни думите на Нейкова относно старите ролки хартия от предишни избори. "Има кметове, които отказват на областните управители да им предоставят информация за ролките хартия с аргумента, че нямат административни правомощия", заяви Карадимов. 

"Нашата цел е връщането на доверието към машинното гласуване", заяви служебният министър на електронното управление Валентин Мундров. "Предприели сме действия за връщане на доверието на гражданите. Всеки един гражданин, наблюдавайки по какъв начин се извършва удостоверяването, може да бъде убеден, че машинното гласуване е по-правилно", коментира Мундров.

Вицепрезидентът Илияна Йотова обаче го репликира, че министри от служебния кабинет "имат точно различно мнение по въпроса, но живеем в свободна държава, всеки има право на мнение".

"С просто око се вижда тенденция за компрометиране на машинния вот", констатира Йотова по повод уверенията за мерките, които предприемат електронното министерство и МВР.

Тя попита Атанас Илков: "Кой покрива дълговете на хората, защото Вие твърдите, че част от купуването на гласовете минава през бързи кредити и задължения към магазини?" И добави, че МВР трябва да има информация тези хора за кои партии купуват гласове. МВР-министърът не назова политическите формации. "Нямам право да изнасям информация публично за кои партии се купуват гласове", каза Илков и в Президентството, както отказа и пред парламента преди дни.

Министрите на електронното управление и вътрешните работи Валентин Мундров и Атанас Илков

Снимка: БТА