Южнокорейският депутат Ли Чол-у, изнесе данни, дадени му от Националната разузнавателна служба, според която взривът, предизвикан от теста, е бил с 6 килотона еквивалент и е предизвикал земетресение с магнитуд 4,8.

Тези показатели са по-ниски от 7,9-те килотона еквивалент на експлозията и труса с магнитуд 4,9, предизвикани от предишния ядрен опит, извършен от Северна Корея - през 2013 г.

Дори неуспешно изпитание на водородна бомба би предизвикало взрив с няколко десетки килотона еквивалент, отбеляза Ли, който е член на комисията за разузнаването към южнокорейския парламент.

Ядрените експерти на ООН също допускат обикновен ядрен взрив

МААЕ осъди предполагаемия севернокорейски опит с водородна бомба. Експертите на ООН са почти убедени, че става въпрос за ядрено изпитание.

Ако бъде потвърден, тестът ще бъде в нарушение на резолюции на Съвета за сигурност на ООН и ще бъде достоен за съжаление, каза генералният директор на МААЕ Юкия Амано в изявление.

Експертите от Организацията за всеобща забрана на ядрените опити обаче са убедени на 90 процента, че Северна Корея е изпитала атомна, а не водородна бомба, предаде ТАСС, като цитира руския постоянен представител при международните организации във Виена Владимир Воронков.

Специалистите се аргументирали с относително слабата мощност на предизвикания от теста взрив.

ЕК: Севернокорейските ядрени изпитания са незаконни и опасни

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини определи извършения от Северна Корея ядрен опит като "незаконно и опасно поведение".

В изявлението си тя призовава Пхенян да се върне към съдържателни преговори с международната общност и да прекрати ядрените изпитания.

Върховният представител на ЕС съобщава, че ще разговаря днес с външните министри на Южна Корея и на Япония. Ще работим със Съвета за сигурност, който предстои днес да заседава спешно по този проблем, добавя Могерини.

Русия: Това е сериозно нарушение на международното право

Ако информацията, че Северна Корея е извършила успешно изпитание на водородна бомба, се потвърди, това ще бъде нова стъпка на Пхенян към разработване на ядрени оръжия, което представлява грубо нарушение на нормите на международното право и резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, заяви днес руското външно министерство, цитирано от ТАСС и Ройтерс.

"Подобни действия заплашват допълнително да изострят ситуацията на Корейския полуостров, която и без това се характеризира с доста висок потенциал за военно-политическа конфронтация", каза говорителката на министерството Мария Захарова.

Ядрените изпитания на Северна Корея нарушават духа на Договора за всеобща забрана на ядрените оръжия и застрашават националната сигурност на Русия,  написа днес във фейсбук председателят на комитета по международните въпроси в горната камара на руския парламент Константин Косачев, цитиран от БНР.

Севернокорейската ядрена програма се реализира от държава, която има обща граница с Русия. От Пхенян до Владивосток са по-малко от 700 км.

И всички действия на КНДР в дадената посока непряко засягат националната сигурност на нашата страна, отбелязва Косачев.

НАТО: КНДР подкопава регионалната и международната сигурност

Севернокорейският ядрен опит е и в явно нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, посочва в изявление генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. 

По неговите думи Северна Корея трябва да се откаже напълно от ядрените оръжия и своите ракетни програми.

София: Четвърти опит би бил драстично нарушение

Силно сме обезпокоени от новината за извършен от КНДР термоядрен опит. Ако изявлението се потвърди, този четвърти по ред ядрен опит би бил в драстично нарушение на резолюции 1718 (2006), 1874 (2009), 2087 (2013) и 2094(2013) на СС на ООН и на споразумението за гаранциите на МААЕ, се посочва в позиция на българското Министерството на външните работи.

Според ведомството на Даниел Митов подобен провокативен акт неминуемо ще доведе до задълбочаване на напрежението в региона и ще възпрепятства сериозно усилията за намиране на решение на ядрения проблем на Корейския полуостров.

За пореден път призоваваме КНДР да преустанови своята ядрена и балистична програма и да се ангажира конструктивно с международната общност за постигане на мир и стабилност в Североизточна Азия”, се посочва още в позицията.