Президентът, служебният премиер и политическите лидери на парламентарно представени партии отправиха своите послания по повод Гергьовден - Деня на храбростта и празник на Българската армия.

Премиерът

Първи във фейсбук отправи своята честитка служебния премиер Димитър Главчев.

"Народът ни винаги ще има памет за геройствата на българските генерали, офицери, сержанти и войници, написа Главчев.

"Днес отбелязваме Деня на храбростта и празника на българската армия! България е имала, има и ще има велики воини, армията ни помни славни битки", добави той и честити празника Гергьовден.

По-късно, по време на тържественото осветяване на знамената на българката армия в София, Главчев заяви, че малко са страните в ЕС с над 2% от БВП за отбрана. Наваксваме с изоставането, похвали се той.

Президентът

Държавният глава на свой ред предупреди, че не трябва да се свиква с неглижирането на българската армия и подчерта, че отдавна апелира не за спешни, а за "аварийни" мерки за пресичане на тревожния отлив от армията.

Той честити Гергьовден на всички българи и поздрави имениците.

"Войската ни винаги е била стожер на държавността и на народа ни в най-тежки изпитания. Българите отдават заслужена почит на своите воини. На всички мъже и жени с пагони желая здраве и сили в тяхната отговорна мисия", каза още президентът Радев пред журналисти след честванията пред паметника на Незнайния воин в столицата по случай 6 май.

ГЕРБ

"Честит Ден на храбростта и празник на Българската армия!" Това написа лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във Фейсбук. Борисов пожела на всички именици много здраве, щастие и успех.

ПП-ДБ

Днес е Гергьовден - един от най-светлите християнски празници и Ден на храбростта. Честит празник на Българската армия! Това написа съпредседателят на "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) Кирил Петков във Фейсбук профила си. Той честити на всички именици.

ДПС

"В Деня на храбростта и празник на Българската армия нека Свети Георги ни дава сили и смелост да посрещаме предизвикателствата и заедно с хората да се преборим за по-добър и по-сигурен живот, цитират от пресцентъра на ДПС председателя на партията Делян Пеевски.

Пеевски честити празника на българските воини, мъже и жени, посветили живота си на опазването на Родината.

Във времена на войни и множество предизвикателства, единството и заедността, в името на общата сигурност и опазването на живота и здравето на хората, са най-голямата ни сила. Гергьовден, Хъдрелез, Хъдерлез, Едрелез празнуват всички етноси и религии, като символ на обновлението на природата, плодородието и берекета, добави Делян Пеевски.

БСП

Поздравления за военните днес, които са посветили живота си в служба на Отечеството, цитират от пресцентъра на "БСП за България" председателя на партията Корнелия Нинова по повод Деня на храбростта и празник на Българската армия. Нинова поздрави и имениците.

"Поклон пред паметта на хилядите мъже и жени, пролели кръвта си за славата, свободата и независимостта на България и за сигурността на българския народ", добави Нинова.

Нека свети Георги ни дава сили да преодоляваме трудностите. Нека има повече храбри хора, които да се изправят срещу тях без колебания, написа още лидерът на БСП.

"Възраждане"

Честит Гергьовден, българи! Това написа лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов във фейсбук профила си.

Време е да върнем честта и славата на Българската армия, добави Костадинов.

ИТН

Честит Ден на храбростта! Честит празник на Българската армия! Честит Гергьовден!. Това написаха на страницата си във Фейсбук "Има такъв народ" (ИТН).

"Свети Георги ще помолим с нас по пътя да върви. За да победим Змея (на тъмната ни народопсихология), дремещ във всеки един от нас. За да се изправим отново с чест, достойнство, сила, смелост и вяра пред изпитанията. За да отключим най-сетне изворите на духа у нас, българите", написаха от ИТН.

Традиционният водосвет на бойните знамена и знамената светини се състоя днес в Деня на храбростта и празник на Българската армия - 6 май, Гергьовден, на пл. "Свети Александър Невски" в София. Това стана с търежествен марш на представителните блокове на Въоръжените сили, 20 салюта и три МиГ-29 над небето на столицата. Празникът беше отбелязан без военен парад, а причината за това обясни служебният военен министър така:.

"Тази година има съвпадане на великденските празници с празника на Българската армия. Даваме приоритет на общонационалното честване на Великден. Ще оставим хората да отдадат почит първо към нашия Бог и после военните им задължения", каза Атанас Запрянов.