Напоследък започнахме да свикваме с честата смяна на правителства и парламенти, но в днешното време на кризи, войни и несигурност не можем да си позволим да свикнем с неглижирането на Българската армия, където процесите по модернизация и грижа за личния състав все още се движат твърде мудно. Това коментира президентът Румен Радев пред журналисти след честванията пред паметника на Незнайния воин в столицата по случай 6 май - Ден на храбростта и празник на Българската армия.

Държавният глава честити Гергьовден на всички българи и поздрави именниците.

Войската ни винаги е била стожер на държавността и на народа ни в най-тежки изпитания. Българите отдават заслужена почит на своите воини. На всички мъже и жени с пагони желая здраве и сили в тяхната отговорна мисия, каза президентът Радев.

Държавния глава поздрави Народното събрание, че е взело решение за повишаване на заплатите в армията, но определи мярката като закъсняла и недостатъчна.

"Отне ми свикването на няколко последователни Консултативни съвети за национална сигурност да се задвижи най-сетне процесът по модернизация. На настоящия парламент му отне почти година, за да приеме разработената и внесена от служебното правителство на Донев инвестиционна програма за модернизация", каза държавният глава.

Радев подчерта, че отдавна апелира не за спешни, а за "аварийни" мерки за пресичане на тревожния отлив от армията.

"Необходим е цялостен пакет от мерки за връщане на привлекателността на военната професия. Промените в средата за сигурност налагат да повишаваме разходите за отбрана и 2 процента вече не са достатъчни. Повечето натовски държави вече се ориентират към разходи от над 2 процента", каза презивентът.

По думите му трябва да има много по-голяма гъвкавост и адаптивност в отбранителната политика и изразходването на ресурсите.

"Хората трябва да виждат в Българската армия надеждна сигурност в рамките на колективната отбрана", каза Радев.

Бюджетът за отбрана ще расте, заяви на свой ред служебният министър на отбраната Атанас Запрянов пред журналисти след честванията пред паметника на Незнайния воин.

Той подчерта, че за него 6 май значи много и добави, че има 41 години военна служба. Мисля, че това е ден, в който трябва да дадем уважение на военнослужещите, каза той.

По думите му бюджетът за отбрана може да нарасне на 2,5% от брутния вътрешен продукт, каквито са направените препоръки в приетата Програма за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България - 2032.

"Мисля, че бюджетът за отбрана ще расте. Мисля, че това, което предстои през юли във Вашингтон и срещата на високо равнище ще каже, че 2% е минимумът и трябва да се надгражда. Някои страни достигнаха до 3%. Аз мисля, че ако се изпълни заложеното в Програмата 2032 от 2,5% ще е достатъчно да се стабилизира кадрово", посочи служебният министър на отбраната.