Цитира се специално изявление по севернокорейската Централна телевизия. Говорителка прочете по телевизията типично изявление, силно натоварено с пропаганда, обявявайки, че страната е тествала "минитюризирана водородна бомба", която издига севернокорейската "ядрена мощ на следващото равнище и й осигурява оръжие да се защити срещу САЩ и другите си врагове, предаде БТА.

Според изявлението опитът е бил "перфектен успех".

Ако тестът бъде потвърден от външни експерти, то това ще доведе до натиск за нови, по-строги санкциите в ООН и ще влоши още повече отношенията между Пхенян и съседите му, отбелязват световните агенции.

Севернокорейските ядрени опити тревожат Вашингтон и другите международни сили, тъй като се приема, че всеки взрив доближава Пхенян до целта му да разработи ракети с ядрени глави, които могат да достигнат САЩ.

През последните години Северна Корея извърши три ядрени опита - през 2006, 2009 и 2013 години. В отговор Съветът за сигурност на ООН наложи на страната различни санкции.

Водородната бомба използва процес на сливане на атомните ядра, за да създаде взрив, който е много по-мощен отколкото при "обикновената" атомна бомба, уточнява Си Ен Ен.

Устройството е много по-мощно от плутониевите оръжия, тествани по-рано от Пхенян, а също така и много по-сложно за създаване.

"Ако няма посегателство срещу суверенитета ни, няма да използваме атомно оръжие. Това изпитание на водородна бомба ни извежда на по-високо ниво на ядрена мощ", обяви севернокорейската информационна агенция.

Изпитанието е било проведено в 10:00 часа местно време и според изявлението не е оказало негативно влияние върху околната среда.

Приема се, че Северна Корея има няколко елементарни ядрени бомби и от десетилетия се опитва да усъвършенства многостепенна ракета с далечен обсег, която в крайна сметка да може да пренесе по-малки версии на бомбите.

След няколко провала страната изстреля първия си сателит през декември 2012 година. Според експерти балистичните ракети и ракетите за извеждане на сателити в космоса имат сходни корпуси, двигатели и други технологии.

ООН определи пускането на сателита през 2012 г. като забранен опит с технология за балистична ракета.

Съветът за сигурност на ООН ще проведе извънредно заседание заради изявлението на Северна Корея, че е провела изпитание на водородна бомба. Това съобщи ТАСС, позовавайки се на информиран източник от централата на организацията.

Точното време все още не е потвърдено, но среща почти със сигурност ще бъде днес, посочи източникът. Друг източник уточни, че съвещанието ще бъде при закрити врата.

Белият дом на сегашния етап не може да потвърди достоверността на изявлението на Северна Корея, че е провела изпитания на водородна бомба, предадоха Ройтерс и ТАСС.

САЩ осъждат евентуалното нарушение на резолюцията на Съвета за сигруност на ООН, заяви говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Нед Прайс.

По-рано бе съобщено, че земетресение с магнитуд 5,1 е регистрирано в източната част на Северна Корея. Според южнокорейска метеорологична служба има признаци за "изкуствено предизвикано земетресение" край севернокорейски обект за ядрени изпитания и е "много вероятно Северна Корея да е провела ядрен опит".

Според Геоложката служба на САЩ, земетресението е на 49 км е мястото, където в миналото Северна Корея извършваше ядрени опити, а епицентърът му е бил на дълбочина 10 километра, предаде Ройтерс.

Япония зае остра негативна позиция

Японският премиер Шиндзо Абе заяви, че страната му ще даде твърд отговор на нарушаването от страна на Северна Корея на усилията за неразпространение на ядрените оръжия.

Абе определи като заплаха за националната сигурност обявения от Пхенян опит с водородна бомба и подчерта, че Япония по никакъв начин не може да толерира севернокорейските ядрени тестове.

Японският премиер посочи, че страната му ще работи с Русия и другите постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН и настоя за приемане на нова резолюция.

Японското министерство на околната среда съобщи, че не са регистрирани изменения в радиационния фон.

Южна Корея е силно обезпокоена за сигурността си

Президентът на Южна Корея Пак Гън-хе свика спешно заседание на Съвета за национална сигурност на страната във връзка със съобщението на Северна Корея, че е изпитала успешно водородна бомба, съобщи националната информационна агенция Йонхап, цитирана от ТАСС и БТА.

По-рано южнокорейски заместник-министър на външните работи осъди извършения от КНДР тест.

"Поредната севернокорейска провокация е очевидно нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и сериозно предизвикателство към международния мир и сигурност", каза Лим Сун-нам на спешна среща със сътрудници на външното министерство.

Все пак Южна Корея предположи, че изпитаното от Севера устройство може да не е било водородна бомба, тъй като Сеул не е засякъл никаква радиация.

Китай: Действията на Северна Корея вредят на сигурността в региона

Опитът с водородна бомба, който Северна Корея обяви, че е извършила днес, е контрапродуктивен на целта за ядреното разоръжаване, заяви китайската държавна информационна агенция Синхуа, цитирана от Ройтерс.

Тя предупреди, че всяка практика, която подкопава стабилността в Североизточна Азия, е "нежелателна и неблагоразумна".

Коментарите на Синхуа не са официални изявления на китайските власти, но може да бъдат възприемани като отражение на позициите на правителството.

Жителите на североизточната китайска провинция Цзилин, която граничи със Северна Корея, са усетили опита като силно земетресение.