Станишев призова да започне процес на оздравяване и пречистване на българския икономически и политически живот.

За никой в България, за нито един гражданин в последните години не е тайна, че цялата ни държава, институциите са проядени от интереси. Има тежко задкулисие", каза лидерът на БСП. 

Според Станишев, този процес е достигнал своя апогей при управлението на Бойко Борисов и партия ГЕРБ – "централизирано и авторитарно управление, което разпределяше интереси в ущърб на българските граждани”.

Йордан Цонев от ДПС подкрепи Станишев и каза, че управляващите имат конкретни предложения за специално данъчно облагане на трансфери към офшорните зони.

„България губи 2,5 милиарда на година от измами с ДДС. България губи 1,5 милиарда от контрабанда на година. Общо 4 милиарда – почти целия пенсионен фонд", коментира Цонев.

Финансовият министър Петър Чобанов заяви, че ще говори с кипърския министър на финансите във връзка с офшорните сметки на българи и на български фирми в островната държава.

Той допълни, че експертите от МФ ще се информират дали досега е имало практика за събиране на подобна информация.

"Но така или иначе, това е общоевропейска дискусия и не е нещо различно от насоката, по която вървим в ЕС", обобщи Чобанов.

Вчера в някои медии излезе информация, че президентът Плевнелиев притежава над 1 млн. долара в офшорни сметки, които били източени от фирмата, в която е работил - "Линднер". Прессекретариатът на държавния глава и фирмата отрекоха публикуваната информация.

Офшорки и Пеевски

Станишев и Цонев съобщиха намеренията си по отношение на офшорните компании по време на дебатите за отмяна на решението на Народното събрание за избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС.

Лидерът на БСП се извини на парламентарната си група и на гласувалите за БСП за издигането на кандидатурата на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Той призна, че това било голяма политическа грешка.

"Това е сериозен урок за мен, лично", допълни Станишев.

Той защити започнатата реформа в сектора за сигурност като необходима, "защото в последните години именно този сектор беше превърнат в лично оръжие на г-н Борисов и г-н Цветанов”.

"Следващият председател на ДАНС трябва да каже как и в какъв срок ще се справи със загубите от ДДС измами. Хората очакват това да се случи тази есен", допълни Йордан Цонев.