Така лидерът на БСП Сергей Станишев коментира пред журналисти представения вчера нов проект на президента Георги Първанов АБВ – "Алтернатива за българско Възраждане", предаде “Фокус”.

"Но с едно нещо не съм съгласен – това, че няма ляв и десен изход от кризата (това заяви вчера Първанов - б.р.) напротив – има. И това са две различни алтернативи. Предишното правителство се стараеше да смекчи световната криза и нейното въздействие върху България с политика, коренно различна от тази, която се води сега", каза още бившият премиер.

„Това, което не е ясно, е крайната цел на проекта. Когато се формират политиките, въпросът е как се реализират. Във всяка една демократична страна, политическата система се гради на партии. Това е големият и единственият въпрос. Въпреки че президентът вчера ясно заяви, че няма намерение да прави партия, но между намерението и реализацията има известен път”, каза Сергей Станишев.

Лидерът на БСП подкрепи Първанов в атаките му срещу правителството.
„Естествено е да си партнираме, не само на изборите, най-вече в процеса на формиране на политики. Алтернатива се прави чрез политики, с експертния потенциал. Има нещо много ясно общо между позицията на президента и позицията на БСП и това е, че това управление е безпомощно и води страната в задънена улица", каза Станишев.

По думите му – в последните дни е имало голяма истерия около отношението на БСП и е прочел доста смешни неща, свързани с АБВ.
По повод присъствието на депутати от социалистическата партия на представянето на проекта той коментира, че всеки от БСП е свободен да участва в неправителствени организации.
"Но ако се тръгне към политическа партия, тогава всеки ще трябва да направи своя ясен избор. Това беше ясно заявено вчера и от Ивайло Калфин, и от Стефан Данаилов. Аз не съм се съмнявал, че те принадлежат на лявото и на БСП. И те ясно го казаха, както и другите участници от страна на левицата във вчерашната кръгла маса. Недейте да търсите под вола теле. Постоянно водим разговори с президента по ситуацията в страната и развитието на политическите процеси. Той беше заявил, че няма намерение да кани членове от Изпълнителното бюро на БСП", каза още Станишев.
Вчера на форума в НДК бяха още Мая Манолова, Кирил Добрев, Ивелин Николов и Евгений Желев.

Според Сергей Станишев гражданският проект не е основание за искане на импийчмънт на президента, както призова Волен Сидеров.
"Това би означавало, че от 2006 г., когато се формира ГЕРБ, ние не сме имали кмет на столицата, той беше неформален лидер на ГЕРБ", коментира червеният депутат.

Все още не е ясно кои точно ще са членовете на движението АБВ, когато то бъде учредено официално, но вчера на представянето му бяха лидерът на КНСБ Пламен Димитров, ректорът на УНСС Борислав Борисов, бившата шефка на ДАМС Весела Лечева, археологът Николай Овчаров, лондонският икономически експерт проф. Димитър Иванов, бившите зам.-министри на отбраната и образованието Спас Панчев и Кирчо Атанасов, Кръстьо Петков, бившият треньор на националния отбор по футбол Христо Бонев, председателят на съюза на офицерите и сержантите от запаса о.р. ген. Стоян Топалов, председателят на Съюза на тракийските дружества Костадин Карамитев и др. В залата бе и любимата на президента народна певица Николина Чакардъкова.

По-късно днес и посланикът на САЩ Джеймс Уорлик коментира проекта АБВ.
"Всеки трябва да има глас, всички политически позиции трябва да бъдат чути и на хората в България трябва да се представят алтернативни идеи. В този смисъл всеки начин, който ни помага да видим тези алтернативи, е здравословен - това е демокрацията", каза дипломатът в отговор на въпрос на репортери.

Запитан как би коментирал зачестили забележки към него от страна на министри, Уорлик отговори, че не приема това като критика.
"Всички въпроси трябва да се обсъждат, срещам се редовно с министри, с премиера и разговаряме честно и открито. От деня, в който пристигнах, казах на българите, че ще говоря честно пред тях - това и правя", посочи дипломатът.

Преди дни икономическият министър Трайчо Трайков заяви, че Уорлик не трябва да се меси в газовата ни политика.

ИЗБРАНО