Говорителят на ЦИК Камелия Нейкова заяви на пресконференция, че петима от тях са били водачи на листи - на ББЦ в Ловеч, на "Нова България" в Русе и на коалиция "Десните" в Пловдив, а двама са били и единствени кандидати на издигналата ги партия - в Пловдив област и в Кюстендил на партия "Общество за нова България".

В средата на септември стана ясно, че 98 са бившите сътрудници на ДС в листите. Кандидат-депутат на Реформаторския блок напусна надпреварата за вота заради миналото си, други партии също отттеглиха кандидати.

На пресконференцията на ЦИК днес бяха демонстрирани машините, които ще бъдат в 300 секции на предстоящите избори за експерименталното машинно гласуване.
Секциите са в пет изборни района - в РИК Кюстендил (60 секции в Кюстендил, Дупница, Сапарева баня) ; в РИК Перник (50 секции - в Брезник, Радомир, Перник); в РИК Плевен (60 секции - в Плевен, Долна Митрополия, Червен бряг); в РИК Пловдив (50 секции в Асеновград, Карлово и Първомай); в РИК 24 София (80 секции - в районите Възраждане, Оборище, Средец и Подуене).

"Броят на избирателите в избирателните списъци към настоящия момент в страната е 6 875 199",
съобщи говорителят на ЦИК Александър Андреев.

Той отбеляза, че до този момент основно жалбите и сигналите, които са получавани в ЦИК се отнасят до предизборната агитация - 5 случая, или нарушения при представяне на социологически проучвания без финансиране и възложител - 18 случая.

39 неправителствени организации към момента са регистрирали наблюдатели. До вчера регистрираните наблюдатели са били общо 17 429.

Международните наблюдатели са 69 души от 7 организации.
Застъпници извън страната имат кандидатските листи на две политически партии извън страната - на ДПС и "Атака".

Общият брой на застъпниците е 68, като 62 са на ДПС и 6 на "Атака".

ЦИК вече съобщи, че за предсрочните парламентарни избори има рекорден брой избирателни секции в чужбина - 427 в 59 държави. На изборите през 2013-а година секциите бяха 227.


АНКЕТА: За кого ще гласувате?