На изборите през 2013-а година секциите бяха 227.

Както и на предишни избори, така и на предстоящия вот, най-много избирателни секции зад граница има в Турция, където са разкрити общо 136 секции, в 85 населени места, обясни говорителят на ЦИК Александтр Андреев, цитиран от БНР и БТА.

В САЩ българите ще могат да упражнят правото си на глас в общо 42 секции, а в Испания и Великобритания има открити съответно - 41 и 40 секции.
Сравнително малко са избирателните секции в Германия - 19.

"Секциите във всички страни са повече на тези избори, като увеличението им специално в Турция далеч не е най-голямото. Много по-голямо е това увеличение в страните от Европа и в Америка", коментира социологът и говорител на ЦИК Цветозар Томов, предаде БТА.

Там, където през последните 5 години са гласували над 100 избиратели, секция се образува автоматично.

"Останалите са според броя на подадените заявления по държави и места. Там, където са подадени повече заявления, са повече и секциите", обясни Камелия Нейкова от ЦИК.

Тя уточни, че на тази основа в Турция автоматичните секции са 126 и само 10 са тези в зависимост от броя на заявленията.

Тази ситуация важи за всички държави, коментираха от ЦИК.

В пет района на страната ни ще има експериментално машинно гласуване - Кюстендил, Перник, Плевен, Пловдив и 24-ти МИР София.
Избрана е и фирмата, която ще достави машините - това е същата фирма от евровота в края на май - „Сиела".

Изборите за 43-тото Народно събрание ще бъдат наблюдавани от регистрирани до момента 1551 наблюдатели.
ЦИК обаче е отказала регистрирането на още 778 желаещи за наблюдатели, над 4000 чакат.

"Мотивите, с които ЦИК отказва регистрация на наблюдатели на изборния процес, са свързани с констатации за наличие на връзка между конкретната организация, излъчваща наблюдателите, и някоя от партиите, участваща в изборите", посочи Цветозар Томов в отговор на въпрос.

Александър Андреев от ЦИК демонстрира как се сгъва изборната бюлетина.

Томов заяви, че ЦИК няма да разреши по никакаъв начин, дори и косвен, да се съобщават текущи междинни данни от изборите преди приключването на изборния ден.

На 20 септември изтича срокът за подаване на заявление за гласуване по настоящ адрес, както и за подаване на заявление за издаване на удостоверение за гласуване на друго място. До 22 септември е крайният срок, в който ЦИК ще назначи секционните избирателни комисии в чужбина, до 24 септември - подвижните секции.